Olimpija na poluotoku Peloponezu je ostala poznata kao jedno od najvećih vjerskih središta starih Grka i mjesto u kojem su Grci od 776. g. pr. Kr. održavali svake četvrte godine Olimpijske igre. U gradu se nalazio i veličanstveni Zeusov kip slavnog grčkog kipara Fidije. Otkriće ostataka Fidijinog rada u Olimpiji 50–ih godina 20. stoljeća potvrđuje da je kip napravljen oko 430. g. pr. Kr. Kip Zeusa, visok oko 12 metara, dosezao je krov hrama u kojem je bio smješten. Zeus je sjedio na prijestolju napravljenom od cedrovine i ukrašenom ebanovinom, bjelokosti, zlatom i dragim kamenjem.

U Zeusovom ispruženom dlanu desne ruke nalazio se kip Nike, božice pobjede, dok je u lijevoj ruci držao žezlo s orlom na vrhu. Zeusova odjeća i sandale na nogama napravljeni su od zlata dok je koža bila od bjelokosti. Zeus je na glavi imao maslinov vijenac kakav su dobivali i pobjednici na Olimpijskim igrama. Fidiji je za izradu statue bilo potrebno jedanaest godina.

Prikaz Zeusa bio je toliko životan da su mnogi ljudi vjerovali da su vidjeli samog boga. Osobito su vjerno bile prikazane Zeusove oči, ispunjene obojenim staklom. Prije potresa u kojem se hram Zeusa urušio (426. g.), kip je prenesen u Konstantinopol (današnji Istanbul u Turskoj) gdje je uništen u požaru krajem 5. stoljeća.