Engleski arheolozi su na tragu velikog otkrića. Početkom 2014. pojavila se mogućnost da su na otkrivenom, do sad neidentificiranom ostatku zdjelične kosti uspjeli utvrditi identitet vlasnika. A kao najvjerojatniji rezultat navodi se da pripada upravo legendarnom anglosaskom vladaru Engleske- Alfredu Velikom.

Alfred Veliki je bio srednjovjekovni kralj Wessexa (c. 849.-899.) koji je vladao velikim dijelom Engleske od 871. do svoje smrti 899. Kao najznačajnije dostignuće pripisuje mu se uspješna obrana od napada Vikinga te je zbog toga i nazvan „Veliki“ i do danas jedini engleski monarh koji nosi tu počasnu titulu.

Godine 2013. su arheolozi iskopali neoznačenu grobnicu u crkvi sv. Bartolomeja u Winchesteru, no niti jedan od nađenih ostataka nije pripadao velikom kralju. Nakon početnog neuspjeha, arheolozi su se zatim okrenuli identifikaciji kostiju koje su bile iskopane u obližnjem samostanu Hyde Abbey početkom devedesetih godina 20. stoljeća. U mnoštvu kostiju su pronašli obećavajući uzorak – komad zdjelične kosti. Testiranjem kosti metodom ugljika-14 (C14) znanstvenici su uspjeli dobiti zadovoljavajuće rezultate – kost su smjestili u razdoblje između 895. i 1017. godine. Daljnje skeletne analize su pokazale kako se definitivno radi o muškarcu između 26 i 45. godine, koliko je imao kada je umro. Budući da se radi o poprilično starim ostacima, a same kosti su pronađene u zajedničkom grobu, postoji mogućnost da kosti pripadaju i kralju Edwardu Starijem te njegovom bratu, Æthelweardu.

Ako daljnje analize konačno potvrde kako su ostaci zbilja Alfredovi, on bio bio drugi engleski kralj čije su posmrtne ostatke u manje od dvije godine otkrili. Prvi bi bio zloglasni Richard III. kojeg su 2012. otkrili ispod parkirališta u Leicesteru, a čiji je ponovni pokop je predviđen u kolovozu 2014.