Najviši ikad napravljen kip stajao je na ulazu u glavnu luku otoka Roda. Podignut je nakon prekida opsade istoimene luke od strane Demetrija Poliorketa 304. g. pr. Kr. Stanovnici Roda su nakon uspješnog prekida čak treće opsade grada u 30 godina održali veliku proslavu te su odlučili podignuti kip zaštitniku otoka, bogu sunca, Heliju. Materijal za izradu kipa pribavili su prodajom oružja koje je ostavila vojska Demetrija Poliorketa.

Radove je vodio kipar Kar iz Linda na Rodu. On je, pod utjecajem svog učitelja, poznatog kipara Lizipa, napravio realističan kip koji je vjerno oslikavao snagu Kolosa. Kip, izrađen od željezne konstrukcije prekrivene broncom, je bio visok čak 32 metara. Neki od sačuvanih prikaza Kolosa pokazuju golog, a neki s povezom oko bokova ili plaštem. U desnoj je ruci Kolos držao upaljenu baklju koja je bila signal brodovima da se približavaju luci. Vjerojatno se na glavi nalazila kruna sa sunčevim zrakama. Gradnja kipa trajala je 12 godina (o. 294. – 282. g. pr. Kr.).

Kolos je uništen prilikom potresa 227. g. pr. Kr. što znači da je uvršten u popis sedam svjetskih čuda kada je već bio srušen. Sredinom 7. stoljeća Arapi su osvojili otok, pa su potom ostatke kipa izvadili iz mora i prodali. Neki povjesničari smatraju da kip nije stajao na ulazu u samu luku Rod nego unutar grada kraj hrama posvećenog bogu Heliju.