Računalne igre u posljednjih nekoliko desetljeća postaju jedan od najmoćnijih oblika popularizacije povijesti. U posljednjih dvadesetak godina stvoreno je nekoliko odličnih serijala koje zainteresirane korisnike upoznaju s brojnim povijesnim temama. Pri tome posebno mjesto pripada serijalu Assassin’s Creed koji proteklih nekoliko godina odlično prati sadržaje stare povijesti (Origins, Odyssey, Valhalla). Ovaj serijal također nudi odlične popratne materijala u kojima se prikazuje život, arhitektura, umjetnost i povijest drevnog Egipta i antičke Grčke te ga sve više koriste brojni profesori na sveučilištima u svojoj nastavi. Uz ovaj serijal igara postoje i brojni drugi pa smo stoga i pripremili ovaj pregled.

0 AD

Izdavač: Wildfire Games

Datum izlaska: 23. prosinca 2018.

Žanr: RTS (Strategija u realnom vremenu)

0 A.D. je strateška video igra u stvarnom vremenu koju razvija Wildfire Games. Riječ je o povijesnoj ratnoj i ekonomskoj igri koja se fokusira na godine između 500. i 1. g. pr. Kr. 0 A.D. prvobitno je započeo 2001. godine kao sveobuhvatan koncept ukupnog modula za pretvorbu Age of Empires II: Age of Kings. Razvojni tim zaključio je da je izrada moda previše ograničavajući njihovu kreativnu slobodu i odlučili su prebaciti svoju umjetnost i ideje na vlastiti platformu.

0 A.D. sadrži komponente strateškog igranja u stvarnom vremenu: izgradnje baze, ekonomskog razvoja, obuke vojske, borbe i tehnoloških istraživanja. Igra uključuje više jedinica i zgrada specifičnih za svaku civilizaciju, kao i kopnene i pomorske jedinice. U igri kontrolirate civilizaciju, započinjući sa samo gradskim centrom i nekoliko osnovnih jedinica koje će vam pomoći da započnete. Glavni cilj je razviti vojsku i pobijediti ostale igrače, vrlo slično većini povijesnih strateških igara u stvarnom vremenu. Tu je i ekonomski sustav, morate sakupljati resurse raspoređujući svoje jedinice na različite poslove poput: sjeckanja drveća, poljodjelstva, ribolova, vađenja kamena i metala itd. Igrač mora uravnotežiti svaki od ovih poslova kako bi učinkovito prikupio resurse ovisno o tome na njegove potrebe.

Prvo izdanje igre omogućilo je igraču kontrolu bilo koje od trinaest drevnih civilizacija. Svaka će kultura biti zastupljena na vrhuncu svoje civilizacije. Trinaest civilizacija uključuju: Atenjane, Britance, Kartažane, Gale, Makedonce, Iberane, Perzijance. Maurjane, Rimljane, Seleukide i Spartance.

Age of Empires

Izdavač: Xbox Game Studios

Datum izlaska: 15. kolovoza 1997.

Žanr: RTS (Strategija u realnom vremenu)

Age of Empires serija je povijesnih strateških video igara u stvarnom vremenu. Prva igra bila je Age of Empires, objavljena 1997. godine. Osam igara iz serije je objavljeno.

Igra zahtijeva od igrača da razvije civilizaciju od šačice lovaca do sakupljača do prostranog Carstva željeznog doba. Da bi osigurao pobjedu, igrač mora prikupiti resurse kako bi platio nove jedinice, zgrade i napredniju tehnologiju. Resursi se moraju sačuvati, jer novi resursi ne postaju dostupni kako igra napreduje; na primjer, drveće koje je posječeno neće rasti natrag. Dostupno je dvanaest civilizacija, svaka s pojedinačnim skupom atributa, uključujući različit broj dostupnih tehnologija i jedinica. Svaka civilizacija ima tehnologije jedinstvene za sebe, tako da niti jedna civilizacija ne posjeduje sve tehnologije moguće u igri. Civilizacije s kojima se može igrati su: Asirci, Babilonci, Joseon, Egipćani, Hetiti, Minojska civilizacija, Perzija, Feničani, Sumerani, dinastija Shang i dinastija Jamato.

Glavna komponenta igre je napredovanje kroz četiri dobi. To su kameno doba (mezoliti /nomad/paleolitik), doba alata (neolitik/halkolit), brončano doba i željezno doba. Napredak između dobnih skupina istražuje se u gradskom središtu, a svaki napredak igraču donosi nove tehnologije, oružje i jedinice. Vojne jedinice također nastoje dati autentičan prikaz povijesnih ratnika pojedinih civilizacija. Prilikom izgradnje vojnika igrač može izabrati sastav vojske stvaranjem pješaštva, strijelaca, ratnih strojeva i mornarice.

Igra sadrži četiri kampanje za jednog igrača u kojima igrač mora ispuniti određene ciljeve. Kampanje su zbirka scenarija koji se dovršavaju linearno. Kampanje prate povijest egipatske, grčke, babilonske i Jamato civilizacije; postoji i cjelovita kampanja posebno izrađena za demo verziju koja se odvija u Hetitskom carstvu. Osim kampanja, postoji i način solo igre gdje igrač igra na različitim kartama, nacijama i ostalim dostupnim alatima.

Osim glavnog sadržaja igra ima još DLC pod nazivom „The Rise of Rome“. DLC dodaje četiri nove civilizacije: Rimljani, Makedonci, Sirijci i  Kartažani. DLC također sadrži novi rimski arhitektonski dizajn, koji dijele sve četiri nove civilizacije te su  dodane četiri nove tehnologije koje se mogu istraživati. Dodatne nove značajke uključuju pet novih jedinica, četiri nove slučajne vrste mape i veću opciju veličine mape. 2017. godine izdana je zadnja verzija igre Age of Empires Definitve Edition sa brojnim grafičkim poboljšanjima i mogućnosti igranja u 4K rezoluciji.

Age of Empires II: The Age of Kings.

Izdavač: Microsoft

Datum izlaska: 30. 9. 1999.

Žanr: RTS-Real-time strategy (strategija u stvarnom vremenu)

Radnja ovoga naslova smještena je u srednji vijek koji se proteže od mračnog doba do renesanse, nastavno na antičko razdoblje koje je rekreirano u prethodnom nastavku serijala Age of Empires I. Igrač dobiva mogućnost upravljanja vlastitom naseobinom, razvijanja infrastrukture i gospodarstva naselja, te upravljanja vojnim jedinicama koje stvara pomoću resursa nužnih za održavanje grada i vojske. Kroz igru se napreduje prikupljanjem resursa, vojnom ekspanzijom i napredovanjem kroz nivoe, odnosno, četiri vremenska perioda od kojih svaki otključava nove mogućnosti razvoja, gradnje i ratovanja (Dark Age, Feudal Age, Castle Age, Imperial Age). Igrač dobiva priliku rekonstruirati srednjovjekovno naselje sa pripadajućim zgradama, stanovništvom i vojskom, sve u skladu sa vremenskim razdobljem.

Igra se temelji na stvaranju stanovnika u početnom naselju koje skromno po opsegu. Stanovnici, čiji je maksimalni broj ograničen, služe igraču za gradnju zgrada, rad u polju i industriji radi prikupljanja resursa, trgovinu i slično. Drugu granu stanovništva čine vojnici koje igrač stvara u vojnim kampovima koje valja prethodno izgraditi. Vojni logori i vojnici iziskuju resurse i služe za ratovanje protiv neprijateljskih zajednica, te se pomoću njih napreduje u kampanji igre. Za napredovanje je važno i otključavanje novog razdoblja koje zahtjeva određen stupanj razvoja naselja, ali donosi brojne prednosti u daljnjoj igri. Igrač može izabrati jednu od 13 civilizacija s kojom će napredovati kroz igru.

Srednjovjekovni ambijent je moguće doživjeti u više nijansi izborom različitih arhitektonskih stilova za izgradnju naselja, dok je stanovništvo također drugačijeg izgleda ovisno o izboru igrača. Vojne jedinice također nastoje dati autentičan prikaz povijesnih ratnika pojedinih civilizacija. Prilikom izgradnje vojnika igrač može izabrati sastav vojske stvaranjem pješaštva, strijelaca, ratnih strojeva i mornarice.

Prilikom igre igrač ima mogućnost solo igre u ambijentu kojeg sam kreira pomoću dostupnih alata, dok uz to ima mogućnost igranja glavne kampanje koja se odvija u pet epizoda od kojih je svaka teža od prethodne. Kampanja započinje Škotskim ratom za nezavisnost gdje igrač dobiva priliku upoznati mehanike igre, te keltsku civilizaciju i priču vezanu za rat sa Englezima. Druga epizoda vraća igrača u vrijeme Stogodišnjeg rata i borbe Engleza i Francuza, gdje se kao protagonist javlja Ivana Orleanska. Treća epizoda kampanje bavi se Saladinovim ratom protiv križara u Palestini. Četvrta epizoda prati osvajanja Mongola i Genghis Khana, dok zadnja prati Fridrika Barbarossu i Sveto Rimsko Carstvo u osvajačkim ratovima.

Originalna igra iz 1999. je znatno proširena sadržajima novih ekspanzija koje su nastale tokom godina. The Conquerors je ekspanzija izdana 2000. koja je uključila pet novih civilizacija iz Novoga svijeta, španjolskih kolonija i Dalekog istoka. Nova verzija igre sa poboljšanom grafikom izdana je 2013., dok je 2019. izdana zadnja verzija Age of Empires II: Definitive Edition sa daljnjim grafičkim i drugim poboljšanjima.

Igra je dobila jako dobre ocjene publike i kritike, te je ostala popularna unatoč starosti. Danas se smatra jednom od najboljih računalnih igara svih vremena.

Age of Mythology

Proizvođač: Ensemble Studios

Izdavač: Microsoft Game Studios

Datum izlaska: 30. listopada 2002.

Žanr: RTS (strategija u stvarnom vremenu)

            Računalna igrica Age of Mythology spin-off je Age of Empires franšize. Prvenstveno je fokusirana na mitove i legende iz grčke, egipatske i nordijske kulture. Kampanja prati atlantidskog admirala Arkantosa, koji putuje kroz teritorije triju civilizacija u potrazi za kiklopom. Taj je mitološki lik sklopio savez s grčkim bogom mora Posejdonom protiv Atlantide, a sve s ciljem oslobađanja titana Kronosa. Arkantosova misija vodi ga i u Troju, gdje je stao na stranu Grka i pomogao im u konačnoj pobjedi nad Trojancima. U tom kontekstu, igra nam prikazuje važne povijesne ličnosti poput Agamemnona, Ajanta i Odiseja. Postoji i tzv. single battle mod, u kojem igrač vodi jednu bitku te sam bira lokaciju i svoga protivnika

            Age of Mythology, kao i ostale strateške igre, bazira se na izgradnji gradova, skupljanju resursa i stvaranju snažnih postrojbi. Na taj je način igrač u mogućnosti pokoriti protivničke gradove i civilizacije. Također, igrač može birati između tri civilizacije, grčke, egipatske i nordijske. Svaka od njih ima i “veće” bogove, poput Zeusa, Ra i Odina, te nekoliko “manjih.” Zanimljivo, u igri postoji posebna sekcija pod nazivom Povijest koja nam donosi osnovne podatke o svakome od ovih božanstava i daje određeni povijesni kontekst. Nailazimo i na poznate mitološke likove od kojih se ističu Odisej, Heraklo i Jazon.  Da bi pobijedio, igrač mora izabranu civilizaciju provesti kroz četiri različita razdoblja: arhajsko, klasično, herojsko i mitsko. Hrana, zlato, drvo i naklonost najvažniji su resursi pomoću kojih igrač izgrađuje vojsku i najvažnije građevine. S obzirom da je Age of Mythology u osnovi ratna igra, igračima je dostupan niz različitih vojnih postrojbi. Ljudske vojne postrojbe su dosta dobro prikazane i daju osjećaj autentičnosti. Ovdje također uz svaku od jedinica postoji kratak opis i povijesni kontekst koji nam daje dobar uvid u izgled grčkih, egipatskih i nordijskih vojnika i njihovog načina ratovanja Na njihovoj se strani bore i bogovi, polubogovi i niz mitoloških bića (meduze, minotauri, mumije divovi itd.) koji su uglavnom bazirani na legendama i mitovima, a ne istinitim povijesnim događajima.

            Iako ova igra nije bazirana na bitkama i ratovima koji su se uistinu dogodili, daje nam dobar uvid u grčku, egipatsku i nordijsku civilizaciju, tri civilizacije koje su oblikovale svijet kakvim ga i danas poznajemo. Osobito su dobro prikazana najvažnija božanstva i vojne jedinice navedenih civilizacija i, što je najvažnije, uz svaku od njih ukratko je opisan povijesni kontekst. Međutim, igra je u velikoj mjeri temeljena na fikciji. Kreatori nisu u potpunosti slijedili mitološke priče, već su poznate mitološke likove jednostavno ukomponirali u svoju priču. Ovdje vrijedi istaknuti da je i glavni protagonist kampanjskog moda Arkantos u potpunosti izmišljen, odnosno nije baziran na nekoj legendi ili mitološkoj priči.

Ancient Wars Sparta

Izdavač: Playlogic

Datum izdanja: 20.4.2007.

Žanr: RTS – Real-time strategy (strategija u stvarnom vremenu)

Ancient Wars Sparta  je klasična strateška igra u kojoj igrač dobiva mogućnost upravljati svojim naseljima, stanovništvom i vojskom u tri odvojene kampanje. Svaka kampanja prati razvoj jednog civilizacijskog kruga; antičke Sparte, Egipta i Perzije. Fokus igre stavljen je na ratovanje. Temeljni princip igre je upravljanje vojskom i stanovništvom na mikro razini, što znači da je igrač i vođa naselja, urbanist, ekonom i vojskovođa. Igrač mora sakupljati i eksploatirati prirodne resurse kako bi gradio naselja, povećavao broj stanovnika, stvarao vojsku i napredovao u igri. Vojska je podijeljena na lake srednje i teške jedinice. Lake jedinice čine „Psiloi“ kod Spartanaca „Nubian mercenaries“ kod Egipćana i „Kara Warriors“ kod Perzijanaca. Odlikuje ih laki oklop i okretnost, te veći doseg djelovanja. Srednje teške jedinice čine „Spartiate“ kod Spartanaca „ Mighty Nadsez“ kod Egipćana i „Nobles“ kod Perzijanaca. Teške kopnene jedinice čine hopliti kod Spartanaca „Pharaoh’s Guard“ kod Egipćana i „Immortals“ kod Perzijanaca. Igrač također ima mogućnost kombinirati vlastite jedinice sa oružjem po želji. Sve jedinice se stvaraju u vojnim logorima koje valja prethodno izgraditi pomoću prikupljenih resursa u obližnjim naseljima. Uz pješaštvo, igrač može stvarati i razne ratne strojeve poput balista ili katapulta s kojim može krenuti u osvajanje neprijateljskih gradova.

Spartanska kampanja prati Grčko-perzijski rat i priču Leonide koji se sukobio kod Termopila sa Perzijancima, nakon čega je vodstvo grčkih jedinica preuzeo Pausanije, te ih kod Salamine odveo do pobjede. Egipatska kampanja je smještena u razdoblje perzijske vlasti, te prati proces pobune i povratka samostalnosti Egipta (uz brojne fikcijske elemente poput Leonidine vojne pomoći Egiptu). Perzijska kampanja počinje prvim napadom na Grčku za vrijeme Darija, te kasnijim sukobom za vlast između Darijeva nasljednika Kserksa i njegova brata Artabuza.

Igra je dobila srednje ocjene uglavnom zbog neoriginalnosti. Izdana je u vrijeme kada su na tržištu postojali brojni slični naslovi iste ili bolje kvalitete, što je razočaralo kritičare. Uglavnom se igri zamjera kopiranje poznatih mehanika igre iz drugih strategija, unatoč relativno originalnoj priči.

Assassin’s Creed: Odyssey

Izdavač: Ubisoft

Datum izlaska: 8. listopada 2018.

Žanr: RPG (akcijsko igranje uloga)

Igrač odabire ulogu plaćenika Alexiosa ili plaćenice Kassandre i sposoban je boriti se za Delsku ligu, na čelu s Atenom, ili Peloponesku ligu, koju vodi Sparta. U glavnoj priči igre lik igrača pokušava obnoviti svoju izlomljenu obitelj nakon što je otac njih i njihovu braću i sestre u mladosti bacio s litice, zbog naređenja spartanskog proročišta. Paralelne linije potrage bave se istrebljivanjem zloćudnog kulta koji se proteže grčkim svijetom i otkrićem artefakata i čudovišta iz vremena Atlantide.

Radnja igre smještena je u 431. – 422. g. pr.Kr. Priča počinje 480. g. pr. Kr s bitkom kod Termopila, a većina radnje je postavljena za vrijeme Peloponeskog rata, koji se vodio između gradova Grčke. Također igra spominje važne događaje poput atenske kuge koja je harala Atenom od 430. – 426. g. pr.Kr. te su prikazane poznate bitke tijekom Peloponeskog rata (bitka kod Srebrnih otoka, Amhipolisa, Megare, Potideje te Pilosa). Igra sadrži brojne povijesne ličnosti s kojima se igrači mogu susresti i s kojima mogu razgovarati, uključujući Alkibijada, Arhidama II., Aristofana, Aspaziju, Brasidu, Euripida, Kleona, Demokrita, Herodota, Hipokrata, Pausaniju, Perikla, Fidija, Platona, Polikleitosa, Praksilu, Pitagoru, Sokrata, Sofokla, Tespisa i Ksantipu. Također prikazuje poznata stvorenja iz grčkih mitova poput Gorgona, Kiklopa, Minotaura i Meduze. Igra prikazuje velike bitke između vojski Sparte i Atene, ali formacije i taktike nisu realno prikazane. Isto tako igra prikazuje i pomorske bitke koje su vjernije prikazane od bitaka na kopnu.

Osim glavnog sadržaja igra ima još dva DLC-a. Radnja prvog DLC pod nazivom „Legacy of the First Blade“ u kojem glavni lik susreće Perzijanca Dariusa prvog asasina i ubojicu perzijskog kralja Kserksa I. Zajedno sa njim glavni lik odlazi u brobu protiv Reda drevnih, mističnog kulta koji upravlja Grčkom iz tajnosti. 

Drugi se DLC pod nazivom „The Fate of Atlantis“ fokusira na grčku mitologiju. U 3 dijela glavni lik mora proći određene zadatke kako bi naučio i otkrio punu snagu Hermesa Trismegistosa te otključao skriveno šesto čulo. Igrač se u prvom dijelu susreće Perzefonom, Hermesom, Adonisom i Hekatom gdje uz pomoć Hermesa pomaže Adonisu da pobijedi autoritarni režim Perzefone te odlazi u podzemni svijet. U drugom dijelu igrač se bori protiv Kerbera koji čuva podzemlje, nakon što pobjeđuje zvijer uz pomoć Herkula, Ahileja, Agamemnoma i Herakla sukobljava se s Hadom koji ga želi zadržati kao čuvara podzemlja. U trećem djelu pomoću Posejdona glavni lik završava u Atlantidi gdje je sukobljava s protivnicima Posejdonove vladavine i mitološkim bićima (kiklop, meduza, sfinga i minotaur) te uz pomoć Posejdona uništava Atlantidu.

Igra osim glavnog sadržaja i DLC-ova sadrži i takozvani Discovery tour, edukacijski mod, koji vodi igrača kroz antičku Grčku prikazujući mu lokacije poput povijesne i mitske lokacije poput Atene, Agore, Kefalonije, Itake, Atenskog Odeona, Foloiske hrastove šume, Zeusova kipa u Olimpiji, Naksosa, Lezbosa, drevne Atene, drevnog Argolida, Pniksa, Phokisa, Makedonija i Mesara koji su vjerno rekonstruirani.

Assassin’s Creed: Origins

Izdavač: Ubisoft

Datum izlaska: 27. listopada 2017.

Žanr: RPG (akcijsko igranje uloga)

Igrač preuzima ulogu međaja po imenu Bayek i njegove supruge Aje, dok rade na zaštiti naroda ptolemejskog kraljevstva u vrijeme širokih previranja. Faraon, Ptolemej XIII, bori se da održi svoju vladavinu, dok gaji ambicije za širenjem svog kraljevstva. Njegova sestra, nedavno svrgnuta Kleopatra VII., pokušava preuzeti vlast i zbaciti brata s prijestolja. Egipat je u isto vrijeme usko povezan sa sukobom snaga Julija Cezara i Pompeja. Bayekova uloga međaja dovodi njega i Aju u kontakt s tajnim silama koje manipuliraju tim događajima i postaju „Skriveni“, prvi asasini.

Radnja originalne igre i njenih nastavaka smještena je potkraj helenističkog razdoblja egipatske povijesti. Prvi dio odvija se u razdoblju od 49. do 43 g. pr. Kr. u vrijeme vladavine egipatske kraljice Kleopatre VII. Povijesni događaji prikazani u originalnoj igri prikazuju građanski rat između Julija Cezara i Pompeja te Pompejevu smrt, kasnije dolazi do sukoba između Kleopatre VII. i njenog brata Ptolemeja XIII koji je eskalirao Aleksandrijskim ratom 47. g. pr. Kr. gdje je vidljiva i opsada Aleksandrije. Također igra nam prikazuje ostale važne osobe poput Bruta i Gaja Kasija Longina kako spremaju urotu protiv Cezara i njegovo ubojstvo u Pompejevom kazalištu. Od ostalih poznatijih osoba možemo uočiti poznatog rimskog arhitekta Vitruvija koji gradi viadukt u provinciji Kirena.

Osim glavnog sadržaja igra ima još dva DLC-a. Radnja prvog DLC pod nazivom „The Hidden Ones“ se odvija oko 39. g. pr. Kr. na poluotoku Sinaj gdje se glavni lik Bayek priključuje pobunjenicima i bori protiv rimske okupacije predvođene Rufiom- rimskim zapovjednikom kojeg je Cezar postavio da vodi tri legije u Egiptu. Tijekom odvijanja radnje Bayek usko surađuje se već ranije spomenutim Vitruvijem.

Drugi DLC pod nazivom „The Curse of Pharaohs“ vodi glavnog junaka Bayeka u Dolinu kraljeva, točnije u grad Tebu gdje 38. g. pr. Kr. istražuje čudne pojave i oživljavanje davno umrlih faraona (Amenhotep IV., Nefertiti, Ramzes II. i Tutankhamun) te se bori s njima. Pritom je naglasak stavljen na razdoblje vjerskih reformi Amenhotepa IV. Ekhnatona koji je bio u sukobu s Amunovim svećenstvom te se sada njegova kletva nadvila na tebanskim prostorom.

Iako igra nije u potpunosti povijesno točna, većina povijesnih događaja, lokacija, građevina i likova su vjerno prikazani. Činjenica da postoje velike šanse da su rijeke, gradovi i još mnogo toga u igri točno tamo gdje su bile prije tisuće godina prilično je nevjerojatna i čini igru zanimljivim prikazom tog razdoblja.

Igra osim glavnog sadržaja i DLC-ova sadrži i takozvani Discovery tour, edukacijski mod, koji vodi igrača kroz drevni Egipat prikazujući mu lokacije poput Aleksandrije, gdje možemo posjetiti Knjižnicu, Svjetionik i Serapeum, brojne piramide i mastabe te gradove. Osim velikih lokacija on nas uvodi u običaje naroda na tim prostorima. Egipćane možemo uočiti kako balzamiraju tijela te nam je prikazan cijeli postupak isto tako možemo vidjeti proces navodnjavanje polja. Rimske utvrde i kampovi su detaljno rekonstruirani, a vojna oprema legionara vjerno prikazana. Također su prikazane velike grčke vile i hramove posvećeni grčkim bogovima.

Atilla Total War

Izdavač: Sega

Datum izlaska: 17. veljače 2015.

Žanr: RTS (Strategija u realnom vremenu) i TBS (Strategija na poteze)

Total War: Attila strateška je video igra te je deveta samostalna igra u seriji videoigara Total War. Radnja igre započinje 395. g.. Iako će naslovni lik moći postati vođa Huna, on još nije na vlasti na početku kampanje. Zbog svog smještaja u blizini Srednjeg vijeka, igra je nasljednik Rome Total War: Barbarian Invasion.

Karta kampanje u igri se proteže od Bactrije do Lusitanije i od Kaledonije do Garamantije u Sahari. Provincije su skupine od tri regije, a svaka regija unutar provincije može se osvojiti zasebno. Mapa igre se prostire u današnju Rusiju umjesto istočnih provincija Hindu Kuša pronađenih u Total War: Rome II, preusmjeravajući pažnju igrača na nomadske Hune.

Atilla Total War prihvaća eru velikih promjena kada narodi migriraju kroz kampanju, Attila dodaje novu dimenziju u obliku vjerske konverzije frakcije u igri koja donosi niz jedinstvenih blagodati kroz carstvo igrača ovisno o tome na religiji koju su odlučili favorizirati. Prisustvo državne religije frakcije nudi bonuse, uključujući dodijeljene provincijske ukaze, hramove, crkve, pa čak i karakterne osobine. Svi ovi čimbenici igraju važnu ulogu u tome koliko je dominantna igračeva religija nad provincijom. Frakcije također trpe ili stječu vjerske kazne kad međusobno sudjeluju u diplomaciji, ovisno o odabranom vjerskom srodstvu. Ako se igrač odluči za prelazak na novu religiju, cjelokupno stanovništvo njihove frakcije mora imati najmanje 35% te religije za prelazak. Da biste utvrdili koja je religija dominantna u nekoj regiji, karta kampanje može se pretraživati pomoću priloženog filtra za religiju. Za igrače koji odaberu kršćanstvo za svoju državnu religiju, pet gradova Rim, Konstantinopol, Aelia Capitolina, Antiohija i Aleksandrija koji su činili dio Pentarhije imaju ekskluzivnu mogućnost nadogradnje svojih crkava na status “Svete Stolice”, koji dolazi s glavnim bonusima. Igra uključuje ukupno 13 religija dostupnih na cijeloj mapi kampanje, iako učinci manjih religija nisu u potpunosti shvaćeni. Igra također uvodi mogućnost da igrači koriste svoju vojsku za uništavanje naselja nakon što ih osvoje. Ova nova značajka omogućava igraču da donese “politiku spaljene zemlje” koja uništava zemlju oko obližnjeg naselja osakaćujući neprijateljsku hranu i novac.

U igri ima 56 frakcija od kojih je može igrati njih 16: nomadska plemena (Huni, Bijeli Huni), Rimsko Carstvo (Istočno Rimsko Carstvo, Zapadno Rimsko Carstvo), istočno carstva (Sasanidsko Carstvo) ,veliki migratori (Suebijci, Vandali, Alani, Ostrogoti, Vizigoti) barbarska kraljevstva (Langobard,i Burgundi, Sasi, Alemani, Frankovci), nordijska plemena ( Danci, Jute Kelti Eblani, Pikti, Kaledonci), pustinjska kraljevstva  (Aksum, Lakhmidi, Tanukhidi, Himyar, Garmancijani), slaveni Sklavi, Anti, Vistula Veneti).

Osim glavnog sadržaja igra ima još  dva DLC-a pod nazivom „The Last Roman“ i „The Age of Charlemaigne“. U DLC-u  „The Last Roman“ Kampanja se usredotočuje na ratove Justinijana I u bivšem zapadnom rimskom carstvu, jer on šalje rimsku ekspedicijsku silu na čelu sa svojim generalom Velizarijem da povrati zapadne pokrajine od raznih barbarskih kraljevstava koja su ga razdvojila. Kampanja je jedinstvena po tome što  ekspedicija funkcionira kao horda koja koristi rimske jedinice i što bilo kojim zarobljenim naseljima upravlja car ako general ne proglasi neovisnost. Također vam omogućuje da igrate kao Vizigoti, Ostrogoti, Franci ili Vandali. Uz to, Paket kampanje uključuje i Povijesnu bitku kod Dare. U DLC-u „The Age of Charlemaigne“ Smješteno je u rano srednjovjekovno doba, a sadrži nove jedinice i novu kampanju koja se proteže od suvremenog Portugala do zapadne Rumunjske i od Škotske do Sicilije. Kampanja započinje 768. g., prikazujući dolazak Karla Velikog na vlast kao kralja Franaka sa svojim bratom Carlomanom I. Nakon stoljeća ratovanja, vođa se mora podići kako bi donio mir na cijelom kontinentu. Uz to, istog je dana objavljen besplatni DLC paket koji je Bijelim Hunima omogućio igranje u Velikoj kampanji.

Caesar III

Izdavač: Sierra Studios

Datum izdavanja: 30.9.1998.

Žanr: City building game (igra gradnje gradova).

Caesar III je treći naslov u nizu igara gradnje koje izdao Sierra Studios, dio je većeg popisa igara iste osnovne ideje, gradnje gradova. Tako se na popisu igara Sierra Studiosa nalaze i naslovi: Caesar (1992.), Caesar II (1995.), Caesar III (1998.), Caesar IV (2006.), Pharaoh (1999.), Immortal Cities: Children of the Nile (2004.) i Zeus: Master of Olympus (2000.), Emperor: Rise of the Middle Kingdom (2002.). Ova igra je još spadala u skupinu 2D igara sa efektom trodimenzionalnosti, što je čini vrlo staromodnom iz današnje perspektive. Sljedeći naslov serijala Caesar IV bio je u potpunosti 3D igra. Temeljni princip igre je gradnja zgrada koje igrač ima ponuđene u alatnoj traci. Svaka zgrada ima posebnu namjenu: od akvedukta, amfiteatra, hrama, stambenih zgrada do cesta, sve služi povećanju populacije i gospodarskom i kulturnom razvoju grada. Igrač ima potpunu moć upravljanja gradom na mikro razini. Gradnja je jedino ograničena prirodnim preprekama na mapi, što omogućava igraču da pravi zidine, polja i druge gospodarske objekte na širem području oko grada. Igra upozorava igrača na različite faktore socijalnog i ekonomskog kretanja kao što su nezaposlenost, višak ili manjak pojedinih resursa i slično. Moguće su i neprijateljske invazije na koje valja odgovoriti. Poseban izbornik omogućava ostvarivanje kontakata sa dalekim gradovima Rimskoga Carstva, te uspostavu trgovačkih veza. Igra u svim elementima vjerno prikazuje rimski način gradnje, privrede, transporta, svakodnevice i ratovanja.

Igra je dobila vrlo dobre ocjene kritike i publike, što se reflektiralo na prodaju. Ukupno je prodano više od 2.5 milijuna prodanih primjeraka igre.

Caesar IV

Izdavač: Vivendi Universal Games.

Datum izlaska: 26.9.2006.

Caesar IV predstavlja nastavak u serijalu igara gradnje gradova koji su igračima nudili autentični povijesni ambijent Rima i priliku da sagrade vlastito naselje. Igrač ima priliku kontrolirati razvoj naselja na mikro razini, što u prijevodu znači da igrač određuje položaj svake nove zgrade u gradu, organizira ulice i raspored gospodarskih stambenih i drugih objekata, brine o privredi, trgovini i kulturi u gradu, sve s ciljem da se ekonomski ojača naselje, te stanovništvo bude zadovoljno. Uz to, jak grad lakše se brani od stranih invazija. Ovakve igre daju slobodu igraču da izrazi svoj stil igre, te ne oduzimaju priliku da se igrač pobrine za razvoj grada i njegovu estetiku, što je čest slučaj u strategijama koje prednost daju ratovanju dok se razvoj gradova nadzire sa makro razine, obično na nekakvoj karti svijeta kao izborniku.

Svaka zgrada u igri ima posebnu funkciju, te iziskuje određene resurse za izgradnju, što iziskuje planiranje razvoja i raspoređivanje resursa od strane igrača. Razvojni studio koji je izradio ovu igru jamči povijesnu autentičnost u prikazu ljudi, zgrada, transportnih i ratnih sredstava, za što su se koristili povijesni izvori.

Igra ima i kampanju podijeljenu u tri dijela kronološkim redom: Kraljevstvo, Republika i Carstvo, od kojih prvi predstavlja uvod u igru i upoznavanje sa alatima, dok su druga dva nastavci kampanje u kojoj igrač bira mirnu igru ili ratni pristup. Svaki dio kampanje daje priliku igraču da razvije jedan od ponuđenih gradova u sekciji ili da osvoji određene gradove u sekciji vojnih osvajanja. Tako su za razvoj ponuđeni Arretium, Verona, Capua, Genoa, Brundisium u fazi kraljevstva, Syracusae, Mediolanum, Narbo, Thessalonica, Caralis, Burdigala, Corinth, Tarraco, Narona, Emerita Augusta, Condate Riedonum, Hippo Regius, Carthago i Londinium u fazi republike, Viminacium, Argos, Alexandria, Virunum, Lugdunum, Ulpia Traiana, Caesarea, Antiochia, Ephesus, Moguntiacum, Tingis, Tarsus, Nicomedia, Colonia Agrippina u fazi carstva.

Igra je dobila srednje ocjene kritike uglavnom zbog neinventivnosti i nestabilnosti igre.

Celtic Kings: Rage of War

Izdavači: Strategy First, Wanadoo Edition, FX Interactive

Datum izlaska: 21. 8. 2002.

Žanr: RTS/RPG

Radnja igre je smještena u Galiji u vrijeme vladavine Julija Cezara. Igrač ima priliku igrati solo igru koja se oslanja na strateško upravljanje ili glavnu kampanju koja ima elemente igre uloga. Kroz kampanju igrača vodi glavni lik Larax čiji život pratimo od trenutka kada je njegovo selo razoreno u napadu Teutonaca. Uz to, postoji i opcija igranja sa drugim igračima na mreži. Po modelu drugih strategija i u ovoj igri se upravlja jedinicama koje vojnim putem osvajaju teritorije i gradove, no specifičnost ove igre je fokus na mikro razinu, upravljanje pojedinim likovima, mogućnost interakcije sa okolinom (računalom) te nemogućnost gradnje ili razaranja gradova. Gradove se u ovoj igri osvaja isključivo vojnim putem, ne postoji mogućnost gradnje. Pojedine jedinice kojima upravlja igrač jačaju kroz igru, ovisno o tome koliko imaju ratnog iskustva.

U igri postoje dvije glavne skupine: Rimljani i Gali od kojih svaka donosi svoje posebne opcije, dok uz njih postoji i treća strana kojom igrač ne može upravljati, a to su Teutonci koji žive nomadskim načinom života. Glavni resursi za uzdržavanje vojske su hrana i novac koji se dobivaju ratovanjem ili trgovanjem, odnosno kupovanjem. Ti resursi nisu univerzalno dostupni u svim igračevim gradovima, već ih je potrebno pojedinačno rasporediti među gradovima i vojnim jedinicama, što je još jedna posebnost ove igre u odnosu na ostatak žanra. Igrač također na raspolaganju ima brojne ratne strojeve raznolike vojne jedinice sukladno povijesnom razdoblju, a uz to, moguće je upravljanje junakom koji oko sebe okuplja te jedinice i doprinosi njihovoj snazi i brzini skupljanja iskustva.

Igru je razvio bugarski studio za razvoj računalnih igara. Igra je dobila odlične ocjene, te je u određenim zemljama postigla velik uspjeh. Primjerice, u Latinskoj Americi, Italiji i Španjolskoj je do 2006. prodana u preko milijun primjeraka.

Chariots of War

Proizvođač: Slitherine Software

Izdavač: Strategy First

Datum izlaska: 13. lipanj 2003.

Žanr: TBS, taktiziranje

            Radnja ove strateške igre smještena je na prostor Bliskoga istoka prije oko 4000 godina. Na ovom je prostoru živio veliki broj naroda koji su se često međusobno sukobljavali zbog vode i drugih resursa. Igrač može izabrati jedan od 58 različitih naroda. Neki, poput Egipćana, Hetita i Asiraca, su dosta dobro prikazani te se uz njih nalaze i kraći tekstovi koji nam donose ponešto informacija o njihovoj povijesti. Međutim, veći je dio naroda i država u ovoj igrici jednostavno izmišljen i nemaju nikakvu povijesnu utemeljenost. Igraču su ponuđene dvije opcije ako se odluči igrati kampanju. Prva je tzv. “velika kampanja” koja se odvija na cijelom području Bliskoga istoka. Sama mapa na kojoj se igra prilično je dobro prikazana i veliku pažnju posvećuje detaljima. Druga je opcija kampanja koja pokriva samo manje teritorije poput Egipta, Levanta i Anatolije. Svaka od država podijeljena je u deset etničkih skupina.

            Chariots of War ima dvije primarne faze: izgradnja grada i rat. Prva se faza sastoji od upravljanja porezima, podjele rada i prikupljanja resursa. Kao i u drugim strateškim igrama, cilj je uspostaviti efikasnu produkciju i održati podanike zadovoljnima. Glavni je problem što resursa u većini slučajeva nema dovoljno, pa se mora pristupiti trgovini i razmjeni dobara. Ipak, u ovoj je igri u prvom planu ratovanje.  Igrač može upravljati velikim brojem različitih vojnih jedinica i pozicionirati ih po želji, ali jednom kada bitka počne više nije u mogućnosti intervenirati. U ovoj je igri prisutan i diplomatski model. Igrač ima opciju slanja glasnika u neprijateljski kamp kako bi prikupio informacije o njihovoj vojnoj snazi i sklopio dogovor o nenapadanju. Ovo je i važan povijesni detalj jer su diplomatski odnosi i trgovina dobrima u to vrijeme bili iznimno važni na prostoru Bliskoga istoka. Međutim, diplomacija ovdje nije u potpunosti razrađena jer ne postoji mogućnost sklapanja vojnih saveza. Jedini je način za konačnu pobjedu u kampanji jednostavno pokoriti sve suprotstavljene države pa diplomacija nije od velike koristi.

            Chariots of War dobro prikazuje stari Bliski istok te je jedna od rijetkih igara smještena na to područje. Karte u igri su vrlo detaljne i topografski iznimno precizne te daju određenu dozu vjerodostojnosti za regije koje prikazuju Ipak, ova igra nije u potpunosti povijesno točna jer pojedine vojne postrojbe nisu vjerno predočene i nema ih ni približno dovoljno da bi predstavile sve civilizacije na koje nailazimo. Također, dobar dio država i naroda je izmišljen, odnosno nemaju nikakvu povijesnu pozadinu.

CivCity: Rome

Proizvođač: Firefly Studios

Izdavač: 2K Games

Datum izlaska: 24. srpnja 2006.

Žanr: City-building (izgradnja gradova)

            Igrač preuzima kontrolu nad gradovima koji su pripadali Rimskome Carstvu. Kao i u svim ostalim igrama ovoga žanra, cilj je izgraditi snažan grad s uspješnom ekonomijom. Igra nudi dva različita tipa misija: pojedinačne misije i čitavu kampanju. U kampanji, igrač poprima ulogu inženjera. Na samom je početku zaposlen u lokalnom kamenolomu, gdje mu je zadatak nadzirati izgradnju rudnika. Nadalje, igrač se susreće s uglednim Rimljanima i povijesnim ličnostima poput Krasa i Julija Cezara. U igri je iznimno dobro prikazan napredak na rimskoj društvenoj ljestvici. Naime, kako kampanja odmiče, igrač ima mogućnost stjecanja različitih titula poput kvestora, tribuna, pretora i konzula. Postoji i pet vojnih misija u kojima se ratuje protiv Egipćana, Germana i Kartažana. Rimske vojne mehanike i formacije relativno su loše prikazane i objašnjene. Moguće je upravljati isključivo legijama, dok pomoćnih jedinica (auxilia) gotova da i nema. Također, vojni manevri i taktika nemaju gotovo nikakvoga smisla. Ipak, igra je prvenstveno bazirana upravljanju resursima, dok su borbe u drugom planu. U CivCity: Rome nailazimo na 27 različitih mapa i 35 misije, što znači da je igraču na raspolaganju veliki broj mogućnosti. Što se tiče izgradnje gradova, glavni je fokus stavljen na populaciju i zadovoljstvo građana. Same građevine vrlo su detaljne i dobro prikazane. Moguće je i izgraditi poznate objekte poput Koloseuma, Obeliska, Trajanova stupa i Panteona.

            Igra vrlo dobro prikazuje gotovo sve aspekte rimskog društva i kulture. Svakodnevni život građana iznimno je detaljan i autentičan. Primjerice, može se vidjeti klanje životinja, proces prerade mesa, transport robe i sl. Predočene su i aktivnosti koje Rimljani obavljaju u slobodno vrijeme poput odlaska u hramove i kupanja u termama. Ovi i ostali segmenti rimskoga života objašnjeni su u Civlopediji. Radi se o povijesnom vodiču koji sadrži preko tisuću povijesnih informacija i činjenica. One pokrivaju širok spektar društva i igračima daju sjajan uvid u različite elemente  rimske kulture i arhitekture. Također, u igri se u određenim trenutcima pojavljuju i poznate povijesne ličnosti poput Julija Cezara, Kleopatre i Spartaka. Jedini je nedostatak uporaba engleskoga naglaska za sve glavne aktere, čime ova igra u manjoj mjeri gubi autentičnost. Sve u svemu, igra vjerno prikazuje rimsku kulturu i svakodnevicu i daje nam vrijedne povijesne informacije.

Civilization IV

Izdavač: 2K Games

Datum izlaska: 24. studenoga 2005.

Žanr: TBS (Strategija na poteze)

Civilization IV slijedi neki od 4X modela poteznih strateških igara, žanra u kojem igrači kontroliraju carstvo i “istražuju, šire, iskorištavaju i istrebljuju”, tako što igrač pokušava voditi skromnu skupinu ljudi iz baze s izvorno oskudnim resursima za uspješno carstvo ili civilizaciju.  Uvjet za pobjedu u igri ostvaruje se na jedan od pet načina: vojni poraz svih ostalih civilizacija u svijetu igre, nadzor nad dvije trećine kopna i stanovništva u svijetu igre, izgradnja prvog svemirskog broda u svemirskom dobu i njegovo slanje u Alpha Centauri, s najdominantnijom ocjenom kulture nad ostalim civilizacijama, ili postajući “svjetskim vođom” glasovima Ujedinjenih naroda. Uz to, postoji više rezultata igre za svaku civilizaciju tijekom igre na temelju djelovanja svake civilizacije i niza različitih čimbenika, što omogućuje uvjet za pobjedu na temelju ukupnog broja bodova ako istekne mjerač vremena. Igra se može igrati u više načina: kao pojedinačni igrač okrenut protiv jednog ili više računala upravljanih protivnika, u načinu vrućeg sjedenja ili putem mrežnih igara za više igrača.

Kao i kod ostalih strateških igara na poteze, igrač može prilagoditi izgled i dojam svog svijeta igre, kao i poteškoće bilo kojeg AI igrača prije početka igre. Svaki prostor na karti ima vrstu terena, poput ravnica, tundre ili pustinje, koja utječe na dostupne resurse koje igrači mogu izvući iz svog okruženja i kretanja određenih jedinica tim terenom. Tada igrač ima na raspolaganju ukupno 18 različitih civilizacija, od kojih svaka ima svoje prednosti i nedostatke, plus vodeći avatar, početni skup civilizacijske tehnologije i bilo koje jedinice jedinstvene za tu civilizaciju. Međutim, kad igra započne, odabire slučajna mjesta koja će se postaviti na unaprijed definiranu kvadratnu mrežu. Kao i druge strateške igre, Civilization IV ima obilježje magle rata, u kojem neistraženi teritorij ostaje zatamnjen, a teritoriji bez ikakvih jedinica smještenih na određenom trgu zasjenjeni su tamnijim bojama.

U Civilization IV igrač ima mogućnost građenja svjetskih čuda koji doprinose razne bonuse, čuda koja se mogu izgraditi su: Angkor Wat, Apostolska palača, Broadway, Chichen Itza Kolos s Rodosa, Cristo Redentor, Eiffelov toranj, Velika knjižnica u Aleksandriji, Veliki svjetionik, Kineski zid, Aja Sofija, Semiramidini viseći vrtovi, Hollywood, Kremlj, Mauzolej u Halikarnasu, Notre Dame, proročište u Delfima, partenon, Piramide, Shwedagon Paya Kip slobode, Zeusov kip, Stonehenge Taj Mahal, Artemidin hram, Brana Tri klisure, Ujedinjeni narodi Sveučilište u Sankoreu, Versaj.

Civilizacije dostupne za igrati su: Amerika, Arapi, Asteci, Kina, Egipat, Engleska, Francuska, Njemačka. Grčka, Inke, Indija, Japan, Mali, Mongoli, Perzija, Rimsko Carstvo, Rusija, Španjolska

Osim glavnog sadržaja igra ima još 2 DLC pod nazivom „Warlords“ i „Beyond the Sword“. U DLC-u „Warlords“ dodaje nove civilizacije uključuju Kartagu, Kelte, Koreju, Osmansko carstvo, Vikinge i Zulu. Uvedene su četiri nova vođe za postojeće civilizacije: Staljin, Ramzes, Churchill i August.

Drugi DLC „Beyond the Sword“ dodaje deset novih civilizacija i vođa: Babilon, Bizantsko Carstvo, Etiopsko Carstvo, Sveto Rimsko Carstvo, Kmeri, Maje, Indijanci, Nizozemska, Portugal i Sumerani te šest novih vođa za postojeće civilizacije: Lincoln, de Gaulle, Budika, Darius I, Sulejman Veličanstveni i Periklo.

Dawn of Man

Izdavač: Madruga Works

Datum izlaska: 1. ožujak 2019.

Žanr: City-building (izgradnja gradova), strategija

            U ovoj igri igrači predvode skupinu prapovijesnih ljudi koji nastoje izgraditi naselje. Radnja započinje u paleolitiku i nastavlja se sve do Željeznoga doba. Glavni je cilj izgraditi naselje u kojem stanovništvo može preživjeti te osigurati opskrbu hrane i vode. Kao i u svim strateškim igrama, i ovdje je ključna stavka prikupljanje resursa. Na samom početku igre igrač raspolaže s tek nekoliko ljudi, manjim brojem šatora i osnovnim alatima. Prvi i najvažniji korak je podjela rada. Naime, igrač je u mogućnosti svakom stanovniku dati određena zaduženja poput sakupljanja drveta i kremena, lova, pecanja i sl. Nakon toga slijedi izgradnja kuća i ostalih građevina te izrada naprednijeg oružja. Naselje je relativno malo u paleolitskom i mezolitskom razdoblju te se igra ovdje prvenstveno fokusira na puko preživljavanje kroz pronalazak hrane i lov. Sam proces lova prikazan je vrlo dobro. Da bi se ulovile neke veće životinje, poput mamuta, potrebno je poslati više ljudi i izraditi kvalitetnije oružje. Također, u igri postoji veliki broj različitih životinja,a vrijeme njihova izumiranja podudara se s povijesnim podatcima. Primjerice, mamuti su u potpunosti nestali do Brončanoga doba, a tako je prikazano i u samoj igri. Kako vrijeme odmiče, igraču pristiže sve više naseljenika, a s time i njegovo naselje postaje veće. To se u najvećoj mjeri mijenja u neolitiku, kada se napokon mogu posaditi usjevi i uzgajati domaće životinje, a do izražaja dolazi i napredak tehnologije. Samim time raste i proizvodnja hrane jer je potrebno uzdržavati veću populaciju. Tehnologija nije najbolje ilustrirana jer je u određenim slučajevima prenapredna za razdoblje kojem pripada, a to se najviše očituje u oružjima i alatkama.  Igrač se susreće i s prirodnim katastrofama (oluje, lavine) te navalama pljačkaša i napadima divljih životinja.

Uz manje nedostatke, Dawn of Man na izniman način prikazuje prapovijesni svijet te je jedna od rijetkih igara koja se bavi tim razdobljem. Ova nam igra daje i neke vrijedne informacije o prapovijesnome čovjeku. Primjerice, paleolitski ljudi nisu toliko često lovili mamute jer je to zahtijevalo veliku grupu ljudi i dobru organizaciju. Sve u svemu, ova igra daje izvanrednu podlogu za daljnje proučavanje prapovijesti.

Emperor: Rise of the Middle Kingdom

Izdavač: Sierra Entertainment

Datum izlaska: 9. rujna 2002.

Žanr: Simulacija izgradnje

Emperor: Rise of the Middle Kingdom šesti je naslov u seriji tzv.“ city building“ igara. Igra usredotočuje se na izgradnju i razvoj grada u davnim vremenima, ovog puta antičkoj Kini, od dinastije Xia (2033. g. pr. Kr.) do dinastija Song-Jin (1234. g.).

Sedam kampanja obuhvaća gotovo 3300 godina klasične kineske povijesti, od dinastije Xia do dinastije Jin. Značajni spomenici koji se mogu sagraditi uključuju Kineski zid, Veliki kanal koji povezuje rijeke Huangho i Yangze te vojsku od terakote. U prvoj kampanji igrač je jednostavno skromni seoski starješina, zadužen za vođenje nomadskog plemena da se nastani uz rijeku. U posljednjim razinama igrač je sluga Kineskog cara i nadgleda izgradnju carske prijestolnice Zhongdu (današnji Peking) i utvrđivanje njegove obrane kako bi se spriječili napadi Mongola i njihovog vođe Džingis-kana. Prehrana, tehnologije i religije evoluiraju tijekom stoljeća, usko se podudarajući sa stvarnom poviješću kineske kulture. Budući da igrači tijekom igre služe nekoliko dinastija i careva, neće uvijek graditi isti grad. Često će biti poslani da grade novi grad ili će biti poslani natrag u prethodni grad kako bi postigli novi cilj. U nekim se slučajevima grad može ponovno posjetiti nakon što su stoljeća prošla, dramatično se promijenivši ili propavši tijekom tih godina. Igrači mogu igrati kampanje u bilo kojem redoslijedu koji odaberu, iako se razina težine povećava paralelno s kronologijom. Ciljevi često uključuju proizvodnju određene količine robe, osvajanje drugih gradova, postizanje određene razine stanovništva ili izgradnju spomenika.

Najosnovniji zadatak svake misije je održavanje grada. To uključuje održavanje punog, zdravog i sigurnog stanovništva od opasnosti. Ako se hrane i osnovne robe i usluga pruža u izobilju, grad će se na kraju poboljšati. Osim toga, igrač mora upravljati trgovinom i porezima kako bi financirao daljnji razvoj i širenje. U međuvremenu, igrač može odabrati davanje prinosa herojima predaka. Uglavnom se daju žrtve kako bi se umirilo junake i spriječilo da se razljute i nanesu katastrofu gradu. Ali heroji se također mogu učiniti vrlo sretnima, što ih može potaknuti da posjete grad i dodijele mu koristi. Iza samog grada, igrač mora paziti na suparnike i neprijatelje. Trupe i stražari neophodni su kako bi zaštitili grad od vojnih invazija i podmetanja. Igrač može graditi obrambene zidove i opskrbljivati ih strijelcima radi poboljšane obrane. Na kraju, od igrača se može zatražiti da gradi spomenike koji su skupi i vremenski i materijalno, pružajući neprijateljima priliku da iskoriste moguće slabosti. Kao takva, gradnja spomenika općenito zahtijeva da grad prvo uspostavi snažno gospodarstvo i vojsku.

Empire Earth

Izdavač: Sierra Entertainment

Datum izlaska: 12. studenoga 2001.

Žanr: RTS (Strategija u realnom vremenu)

Empire Earth serija je povijesno strateških video igara u stvarnom vremenu. Prva igra bila je Empire Earth, objavljena 2001. godine. 3 igre iz serije je objavljeno.

Igra zahtijeva od igrača da sakupljaju resurse za izgradnju zgrada, proizvodnju građana i osvajanje suprotstavljenih civilizacija. Empire Earth obuhvaća 500 000 godina svjetske povijesti, koja je podijeljena u 14 epoha: pretpovijesno doba, kameno doba, bakrenog doba, brončano doba, mračno doba, srednji vijek, renesansa, carsko doba, industrijsko doba, atomsko doba 1. svjetskog rata, atomsko doba Drugog svjetskog rata, atomsko moderno doba, digitalno doba i nano doba. Dodatna epoha, svemirsko doba, dostupna je u Empire Earth: The Art of Conquest.

Empire Earth ima pet kampanja, kampanju za učenje koja je osnovni vodič za igru, grčku kampanju koja prikazuje nastanak antičke Grčke, englesku kampanju koja uglavnom prati engleski rat s Francuskom, njemačku kampanju, postavljenu tijekom Prvi i Drugi svjetski rat i ruska kampanja koja slijedi izmišljenu priču o Novoj Rusiji, postavile su godine u budućnost.

Dostupno je nekoliko različitih jedinica u svakoj epohi, a svaka se proizvodi u drugoj zgradi. Neke jedinice poput pješaštva dostupne su u svakoj epohi i mogu se stvoriti u vojarni. Ostale jedinice poput strijelaca dostupne su od kamenog doba do renesanse i stvaraju se na streličarskim poligonima. Konjanici su dostupni od bakrenog do industrijskog doba i stvaraju se u stajama. Opsadno oružje poput katapulta proizvodi se u opsadnim tvornicama, dostupno je počev od brončanog doba pa sve do mračnog vijeka, a kasnije je zamijenjeno trebušetom u srednjem vijeku tijekom cijelog carskog doba, da bi konačno bilo zamijenjeno topovima u renesansi. U epohi Atomskog doba i Prvog svjetskog rata igraču se stavljaju na raspolaganje neke nove zgrade, poput zračnih luka, tvornica tenkova i brodskih dvorišta u kojima se mogu proizvesti određeni avioni, tenkovi i podmornice itd. U digitalno doba cyber tvornice i laboratoriji dostupni su i mogu proizvoditi mnoge vrste mehatronike, koje se nazivaju “cyber”.

Civilizacije koje su dostupne za igrati od prahistorijskog doba do mračnog doba su: antička Grčka, asirsko kraljevstvo, Babilon, Bizant, Kartaga te Izrael. Tijekom srednjeg vijeka do industrijske revolucije dostupne civilizacije su: Austrija, Engleska, Franačka, Italija, Španjolska te Osmansko carstvo. Od Atomskog doba do nano doba dostupne su: Njemačka, Rusija, SAD, Velika Britanija, Italija i Francuska.

Osim glavnog sadržaja igra sadrži DLC naziva „Art of Conquest“ koji sadrži rimsku kampanju o osvajanjima starog Rima, Oceansku kampanju, smještenu u Drugi svjetski rat s fokusom na ratove između Japana i Sjedinjenih Država, i azijsku kampanju, još jednu kampanju koja je postavljena u bliskoj budućnosti, usredotočujući se na kolonizaciju Marsa. Dostupne su nove civilizacije: Rimljani, Novaya Rusija, Kina, Japan, Koreja i Pobunjenička civilizacija.

Grand Ages: Rome

Izdavač: Kalypso Media

Datum izlaska: 6. ožujak 2009.

Žanr: City-building, strategija u realnom vremenu

            Grand Ages: Rome sequel je računalne igre Imperium Romanum koja je izašla 2008. Igrač preuzima ulogu rimskoga patricija koji je tek započeo svoju političku karijeru. Na samome početku kampanje moguće je pridružiti se jednoj od pet najuglednijih rimskih obitelji iz razdoblja Republike (509 pr. K-27. pr . K.), a to su Julii, Flavii, Aemilii, Lucii i Valerii. Udruživanje u tzv. gens bio je iznimno važan dio rimske povijesti i to je jako dobro prikazano u ovoj igri. Pripadnost svakoj od ovih obitelji donosio je određene privilegije. Primjerice, u igri se spominje da su Emilijevci bili vojni eksperti, a to se podudara s povijesnim činjenicama. Kampanja se odvija tijekom posljednjih godina Rimske republike, kada je na snazi bio Prvi trijumvirat. Igrač obavlja razne misije za svoju obitelj i na taj način napreduje u hijerarhiji. Susreće se i uspostavlja suradnju s nizom uglednih Rimljana poput Julija Cezara, Cicerona, Marka Antonija, Pompeja i Marka Krasa. Kampanja je uvelike bazirana na poznatim povijesnim osobama i događajima iz rimske povijesti. Osobito se ističe Spartakov ustanak i Cezarov prelazak preko rijeke Rubikon. U jednom je trenutku igrač suočen s odabirom između suradnje s Cezarom ili Pompejem, što značajno određuje daljnji tijek kampanje. U studenom 2009. izašla je i ekspanzija Grand Ages: Rome – The Reign of Augustus koja se bavi Rimom u doba cara Oktavijana Augusta.

            Svaka se misija sastoji od izgradnje grada na različitim lokacijama diljem teritorija Rimske republike. Cilj je izgraditi snažnu proizvodnju i opskrbiti se resursima kako bi građani ostali zadovoljni. Moguće je i izgraditi poznate rimske građevine poput Koloseuma, Circus Maximusa i Panteona. Arhitektura je vrlo detaljna i realistična te na izniman način rekonstruira stari Rim. Također, mnoge misije imaju i vojni karakter. Igrač je u mogućnosti zapovijedati rimskim postrojbama kao što su hastati, triarii i auxilia. Sve navedene jedinice imaju i povijesnu podlogu te su bile bitan dio vojske u doba Republike. U misijama postoje i barbarska naselja koja igrač može pokoriti i pretvoriti njihovo stanovništvo u roblje.

             Glavni je nedostatak ove igre činjenica da ne postoji mogućnost izgradnje cesta, a upravo je to bio jedan od glavnih elemenata rimskoga razvoja. Unatoč ovom manjem nedostatku, Grand Ages: Rome zorno prikazuje rimsko društvo i arhitekturu u razdoblju Republike. Sve su građevine iznimno detaljne i realistične te su smještene u krajolik koji u velikoj mjeri odgovara stvarnosti. Kada se sve uzme u obzir, Grand Ages: Rome daje dobar uvid  u rimsku društvo u razdoblju Republike te stvara podlogu za daljnje istraživanje ove teme.

Immortal Cities: Children of the Nile

Proizvođač: Tilted Mill Entertainment

Izdavač: Myelin Media

Datum izlaska: studeni 2004.

Žanr: City-building (izgradnja gradova), strategija

            Immortal Cities: Children of the Nile računalna je igra smještena u stari Egipat. Igrač preuzima ulogu faraona, točnije dinastije faraona. Glavni je cilj izgraditi moćan i bogat grad te povećati faraonov ugled. Naglasak je stavljen na ljude koji žive u gradovima te je jedna od najbitnijih stavki zadovoljiti njihove potrebe. Da bi se stanovništvu osiguralo dovoljno resursa, potrebno je kombinirati radničke sposobnosti nižih klasa sa znanjem i moći viših klasa. Gradsko stanovništvo i njihov način odijevanja je iznimno dobro prikazan i s puno detalja. Svako kućanstvo ima jednu obitelj. Muškarci obično obavljaju fizičke poslove, dok žene brinu za cijelo kućanstvo i idu u kupovinu. U igri postoji i velika kampanja u kojoj je također moguće izgraditi gradove, ali i obavljati vojne zadatke. Na velikoj karti svijeta moguće je uspostaviti trgovačke i diplomatske veze s ostalim egipatskim gradovima. Izgradnjom točno određenih objekata, stanovništvo može steći znanje za obavljanje vojnih, vjerskih i poljoprivrednih poslova. S obzirom da je kruh glavna valuta, u igri nema novčanih sredstava. Opasnost za proizvodnju predstavljaju i poplave nastale izlijevanjem Nila, što je predočeno i u samoj igri.

            Najvažniji je cilj igrača održati svoju dinastiju. Da bi se to ostvarilo, potrebno je izgraditi velike grobnice ili piramide kako bi se na taj način osigurala besmrtnost. U starom je Egiptu vjera u život poslije smrti bila iznimno raširena, a to je i jako dobro prikazano u ovoj igri. Igrač može izgraditi velike piramide, hramove i spomenike te mu na taj način raste ugled i prestiž. Hramovi se mogu posvetiti najvažnijim egipatskim bogovima (Ra, Horus, Anubis…) te su jako detaljno prikazani.

            Immortal Cities: Children of the Nile vjerno prikazuje život starih Egipćana. Glavni je fokus stavljen na ljude i njihove svakodnevne aktivnosti koje su prikazane s puno detalja. Egipatska je arhitektura jedan od glavnih elemenata egipatske civilizacije. U ovoj je igri prikazana na izuzetan način, a osobito se ističe faraonova palača te piramide i veliki kipovi koje je moguće izraditi. Kao manji nedostatak možemo izdvojiti loše prikazane egipatske vojnike i same ratne sukobe. Ipak, valja imati na umu da se Children of the Nile prvenstveno bazira na izgradnji snažnoga grada, dok je vojni aspekt u drugom planu.  Može se zaključiti da je ova igra jedinstven prikaz egipatskog društva i daje određenu dozu vjerodostojnosti.

Legion Arena

Proizvođač: Slitherine Strategies

Izdavač: Strategy First

Datum izlaska: 2005.

Žanr: RTS (strategija u realnom vremenu)

            Igrač preuzima ulogu rimskog vojnog zapovjednika kojemu je glavna zadaća izaći kao pobjednik u velikom nizu bitaka. Kampanja započinje s osnutkom grada Rima 753. pr. K. Pripovjedač nam donosi osnovne informacije o nastanku Rimskoga kraljevstva te o prvim etrurskim kraljevima. Prvih nekoliko misija odvija se uglavnom na Apeninskom poluotoku. Cilj je pokoriti susjedne narode poput Latina i Sabinjana te na taj način proširiti utjecaj rimske države. Pokorena plemena Rimljani su često jednostavno priključili svojoj vojsci kao pomoćne odrede (auxilia), a to je vrlo dobro prikazano i u ovoj igri. Igrač započinje kampanju s tek nekoliko postrojbi, a nakon uspjeha na bojnom polju moguć je napredak u hijerarhiji. Prije početka same bitke potrebno je odrediti formacije i taktiku te uzeti u obzir teren. Primjerice, poželjno je svoju vojsku postaviti na povišeni položaj jer se tako puno lakše braniti, čak i protiv nadmoćnijih protivnika. Glavni je zadatak svake bitke uglavnom eliminirati sve protivnike, ali ima i slučajeva gdje je cilj izvršiti atentat na neprijateljskog generala ili preživjeti dovoljno dugo protiv znatno brojnije vojske. Nakon svake pobjede, igrač je nagrađen s određenom svotom denarii, tadašnje rimske valute. Između bitaka moguće je i regrutirati nove jedinice te unaprijediti istaknute ratnike. Kampanja završava bitkom kod Filipa koja se održala 42. pr. K. Pobjedu u ovoj bitki odnio je Oktavijan koji će kasnije postati prvi rimski car. Nakon završetka rimske kampanje, otvara se i opcija igranja s Keltima i latinskim plemenima.

            Legion Arena donosi izvrstan prikaz najvažnijih rimskih bitaka od osnutka grada Rima, pa sve do zadnjih godina Republike. U igri možemo vidjeti više od 100 bitaka, a ističu se one kod Alezije, Filipa te sve bitke Punskih ratova i rimskih građanskih ratova. Prije početka svake bitke, pripovjedač nam donosi vrijedne podatke o rimskoj povijesti. Primjerice, prije početka pete misije govori se o uspostavljanju Rimske republike 509. pr. K. kada je svrgnut posljednji kralj Tarkvinije Oholi. Također, postoje i kraći tekstovi koji ukratko opisuju povijest rimskih suparnika poput Latina, Sabinjana, Gala, Kartažana i dr. Iako igra nije vizualno impresivna, sve su vojne postrojbe prikazane autentično i s puno detalja. Zaključno, Legion Arena je u najvećoj mjeri bazirana na konkretnim povijesnim događajima te pokriva širok vremenski raspon. Igrač u ovoj igri može rekonstruirati neke od najvažnijih bitaka rimske povijesti i proširiti svoje znanje o njima.

Nemesis of the Roman Empire

Proizvođač: Haemimont Games

Izdavač: Elight Software, FX Interactive

Datum izlaska: 27. studenog 2003.

Žanr: RTS (strategija u stvarnom vremenu)

            Nemesis of the Roman Empire nastavak je igre Celtic Kings: Rage of War. Igra se bavi Punskim ratovima (264. pr. K. – 164. pr. K.), a igrači mogu izabrati između Rimljana, Gala, Kartažana i Ibera. Pojavljuje se i Hanibal Barka, poznati kartažanski vojskovođa, koji je sudjelovao u Drugom punskom ratu (218. pr. K. – 201. pr. K.) kada je pobijedio rimsku vojsku u bitkama kod Ticina i Trebije. Kampanja prati Hanibalov prodor kroz Hispaniju i druge rimske teritorije. Postoji i druga kampanja koja se prvenstveno fokusira na rimsku stranu u ovome ratu. U središtu ove igre su borbe i ratni sukobi te nije potrebno izgraditi bazu. Ipak, da bi se unaprijedili vojnici i povećale količine hrane, potrebno je skupljati zlato. Napadom na obližnja sela igrač stječe hranu i zlato koji su mu potrebni za daljne ratne operacije. U igri je iznimno dobro prikazan logistički element. Naime, vojska tijekom dugih marševa i opsada neprijateljskih gradova konzumira hranu, stoga igrač čitavo vrijeme mora biti dobro opskrbljen.

            Prije početka same kampanje, pripovjedač nam daje kratak povijesni kontekst koji nam donosi osnovne informacije o Kartagi i Hanibalu Barki. Pojedine vojne jedinice dobro su prikazane i s puno detalja. Međutim, ova igra nije u potpunosti bazirana na povijesnim činjenicama jer kampanje ne slijede kronologiju Punskih ratova. Također, u Nemesis of the Roman Empire postoje i fiktivni elementi. Svaki od prethodno navedenih naroda ima u svojoj vojsci čarobnjake i vračeve koji imaju magične sposobnosti.

Old World

Izdavač: Mohawk Games.

Datum izlaska: 5. 5. 2020.

Žanr: Turn-based strategy (strategija na poteze).

Za razliku od serijala Civilization ova igra daje novi pristup strategijama iste tematike. Vremenski raspon ove igre je ograničen na staru povijest, te nema mogućnosti napredovanja do suvremenog razdoblja. Također, stvaranje carstva na prostoru poput Egipta prošireno je novim opcijama. Uz uobičajene opcije upravljanja gradovima iz makro perspektive, ova igra daje mogućnost upravljanja vladarskom dinastijom koja kroz vrijeme stari, te njeni članovi bivaju zamijenjeni drugima nakon smrti, sve prema željama igrača. Osim upravljanja dinastijom, protjecanje vremena je ograničeno na način da svaki potez traje jednu godinu, a ne nekoliko stoljeća kao u drugim sličnim naslovima. Također, svaki potez u ovoj strategiji ima ograničen broj zapovijedi koje vladar može izdati, tako da igrač mora odrediti prioritete i djelovati u ograničenom broju koraka po potezu. Igra započinje u početku željeznog doba, te igraču na izbor daje upravljanje nekolicinom onodobnih država poput Babilona, Egipta ili Grčke. U razvojnoj tablici je moguće otključati nove tehnologije kroz napredovanje u igri, ali one ne izlaze iz okvira antike. Također, religije koje su dostupne u igri odgovaraju razdoblju, s time da je zadnja kronološki dostupna religija rano kršćanstvo. Vladari koje svaka civilizacija nudi pri početku igre ne odgovaraju uvijek vremenskom razdoblju. Tako je primjerice, moguće u isto vrijeme u igri pronaći vladaricu Egipta Hatšepsut i grčkog kralja Filipa. Članove vladarske dinastije je moguće pripremiti za određene poslove treniranjem i školovanjem, te pomoću njih usmjeriti razvoj zemlje nakon preuzimanja vlasti. Također, novina je upravljanje građanima koji umjesto da isključivo sakupljaju resurse mogu postati specijalisti koji u određenom području privrede povećavaju prihode i šire granice utjecaja naseobine. Svaki grad je kao i u drugim sličnim igrama moguće nadograditi stvaranjem amfiteatara, hramova, svjetskih čuda i slično. Ova igra ne daje mogućnost vođenja bitaka na mikro razini, niti daje mogućnost praćenja bitke velikih razmjera, već se sve odvija na makro razini, odnosno na animiranoj mapi svijeta. Što se tiče recepcije igre valjalo bi pričekati da se proširi baza igrača budući da je većina prvotnih recenzija ocjenjivala beta verziju igre koja nije bila u potpunosti dovršena.

Praetorians

Proizvođač: Pyro Studies

Izdavač: Eidos Interactive

Datum izlaska: 28. veljače 2003.

Žanr: RTS (strategija u stvarnom vremenu)

            Praetorians strateška je igra koja se bavi jednim od najpoznatijih razdoblja Rima, kada se širio prema Galiji, Germaniji i Britaniji. Prikazuju se i najvažniji događaji vezani uz građanski rat te poznati Rimljani poput Julija Cezara i Marka Krasa. Kampanja se fokusira isključivo na Rimljane, dok se u skirmish modu može igrati i s Egipćanima i barbarskim plemenima (Gali, Helveti, Kelti). Prikazuju se neki od najvažnijih vojnih sukoba iz ovoga razdoblja. Igra je prvenstveno fokusirana na taktičke aspekte bitke. Teren je osobito bitan čimbenik jer legionari ne vole prelaziti preko vode, a konjica ne može napredovati kroz guste šume. Također, u šumama se mogu sakriti postrojbe pa je prije početka bitke potrebno poslati ljude u izvidnicu kako bi se izbjegla zasjeda.

            Ova igra nije sasvim povijesno točna. Neki događaji poput građanskog rata, Cezarovih i Krasovih pohoda relativno su dobro prikazane, ali ima i činjenica koje su potpuno promašene. Naime, Egipat je krivo predočen jer se u igri spominje da je to razdoblje Novoga kraljevstva, dok je u stvarnosti u to vrijeme vladala dinastija Ptolemejevića. U ovoj se računalnoj igri ne stječe osjećaj koherentne priče jer su neki događaji kronološki poredani, dok velika većina njih nije. Također, vojne jedinice kod svih naroda izgledaju dosta slično te ih je jako teško razlikovati prilikom bitke.

Rise and Fall Civilizations at War

Izdavač: Midway Games.

Datum izlaska: 12. 6. 2006.

Rise and Fall Civilizations at War vraća igrača u prvo tisućljeće prije Krista u vrijeme dominacije drevnog Egipta, Perzije, Grčke i Rima i to u kombinaciji sa elementima igre iz trećeg lica uz uobičajeni RTS pogled odozgo. Igrač naime uz stvaranje naselja, sakupljanje resursa i gradnju vojske može izabrati upravljati junakom koji predvodi vojne jedinice iz trećeg lica, što ratovanju u igri daje dodatan element uključenosti igrača. Strateški dio igre je standardan za „micromanagement“ strategije u kojima igrač sam projektira naselja upravlja proizvodnjom i resursima, te upravlja vojskom na aktivnom bojnom polju. U takvim igrama nema upravljanja teritorijima iz makro perspektive ili preko interaktivne mape. Vojne jedinice su specifične za svaku civilizaciju, te broje više od osamdeset različitih modela. Glavna kampanja igre prati dvije priče: prva prati pohode Aleksandra Velikog, dok druga prati izmišljeni oslobodilački rat u Egiptu koji je vodila Kleopatra. Aleksandrov pohod u Aziju započinje pokoravanjem pobunjenih grčkih gradova, pohodom na grad Tir, te završava pohodom u Perziju gdje će se sukobiti sa generalom perzijske vojske Memnonom. U drugoj kampanji se Kleopatra VII. Bori protiv Oktavijanove vojske sa svojim ljubavnikom Antonijem i bratom Ptolomejem. U ratu su prisutni bojni slonovi kao posebni ratni stroj. Nakon Antonijeve izdaje i njegova ubojstva, Kleopatra kreće u konačni sukob sa Oktavijanom kojeg ubija u boju. Igra podržava velik broj jedinica u isto vrijeme, što omogućuje izvođenje velike bitke sa mnogo vojnika. Gradnja naselja je također poboljšanja opcijama poput gradnje visokih zidina, jednostavnog sistema resursa za igrače kojima strategije nisu poznati žanr i spomenuti mod u kojem igrač upravlja zapovjednikom vojske iz trećeg lica.

Igra je napravljena za solo igru, igru s drugim igračima u skupini i protiv drugih igrača na mreži. Kritičari su zamjerili osrednju grafičku kvalitetu igre i neproporcionalnost objekata i ljudi, dok su hvalili elemente ratovanja, posebno prikaze pomorskih bitaka i mogućnosti ratovanja na brodovima. Inače, igru je razvio Stainless Steel studio koji je uz ovaj naslov projektirao i Empire Earth i Empires: Dawn of the Modern World.

Rise of Nations

Izdavač: Microsoft Game Studios

Datum izlaska: 23. svibnja 2003.

Žanr: RTS (Strategija u realnom vremenu)

Vremenski, igra je smještena u razdoblje od 6000 godina čovjekove povijesti; od ranog starog vijeka do informacijskog doba.

Jezgra igranja Rise of Nations usredotočuje se na koncept “teritorija”. Područje u blizini naselja igrača smatra se njihovim teritorijom, a igrači mogu graditi zgrade samo na svom teritoriju ili teritoriju saveznika. Granice nacije mogu se proširiti stvaranjem i širenjem gradova i utvrda, tehnološkim stablom i dobivanjem pristupa određenim rijetkim resursima. Druge tehnologije i resursi uzrokuju da neprijateljske jedinice unutar granica države vremenom trpe iscrpljivanje, što na kraju može uništiti nenabavljenu invazijsku silu. Ljudi u usponu naroda skupljaju resurse ili grade ili popravljaju oštećene zgrade. Svih šest vrsta resursa u usponu naroda beskrajno je opskrbljivo. Bilo koja nacija u igri može se igrati tijekom bilo kojeg doba, bez obzira na sudbinu te nacije tijekom stvarne povijesti. Svaka od 18 civilizacija u usponu naroda ima 4 do 8 jedinstvenih jedinica. Nacije koje je moguće igrati su: Asteci, Bantu, Britanci, Egipćani, Grci, Inke, Japanci, Kinezi, Korejci, Maje, Mongoli, Nijemci, Nubijci, Rimljani, Rusi, Španjolci i Turci.

Postoje četiri krajnja uvjeta: zarobljavanje, teritorijalna superiornost, pobjeda izgradnjom svjetskih čuda ili vremenska pobjeda. Igranje je usredotočeno na stvaranje ravnoteže između napada, obrane i ekonomije. Dostupno je i pet taktičkih formacija, uključujući sposobnost kompresije ili proširenja borbene crte. Kada se odabere formacija, odabrane se jedinice automatski premještaju u skladu s tim, obično s bržim pokretnim jedinicama sprijeda i sporijim, ranjivim jedinicama straga.

U igru je uključena kampanja za jednog igrača gdje mora osvojiti svijet. Usporediv je s društvenom igrom Rizik, osim što se napadi rješavaju bitkom u stvarnom vremenu, koja može trajati i 90 minuta, ovisno o scenariju. Igrač također može kupiti pojačanje ili bonus karte i sudjelovati u diplomaciji s drugim zemljama. Bonus karte i kartice za pojačanje moraju se rasporediti sa zaslona karte. Kampanja započinje u antičko doba i polako napreduje do informacijskog doba (danas). Tijekom bitke može biti moguće napredovati do sljedeće dostupnog razdoblja i nadograditi jedinice za bitku.

U igri igrač može graditi svjetska čuda koja donose bonuse za njegovu naciju. Piramide, Kolos s Rodosa, Koloseum, Semiramidini viseći vrtovi, Hram Tikala, Vojska od terakote, Porculanski toranj, Zabranjeni Grad, Angkor Watt, Crvena tvrđava, Taj Mahal, Versailles, Eifellov toranj, Svemirski program, Kip Slobode, Kremlj.

Osim glavnog sadržaja igra ima još dva DLC-a. Prvi DLC naziva „Thrones and Patriots“. DLC dodaje šest novih nacija: Nizozemci, Amerikanci, Irokezi, Lakota, Perzijanci, Indijci. Također dodaje četiri nove kampanje: „Aleksandar Veliki“, „Napoleon“, „Novi svijet“ i „Hladni rat“. 

Drugi DLC pod imenom „Rise of Legends“ je znanstveno fantastična strategija u realnom vremenu gdje od osim mehanike iz glavne igre ništa drugo nije isto. Bazirana je na fikcijskom svijetu gdje magija i tehnologija zajedno postoje.

Pošto je Rise of Nations strateška računalna igra kombiniranog tipa, što znači da su u njoj prožeta dva tipa strateške igre, a to su igra na poteze i igra u realnom vremenu. Mehanike djela igre na potez sastoji se od karte svijeta podijeljena na teritorije. Igračeva nacija ima jednu ili dvije teritorije, a krajnji cilj je kontrolirati 90 % svijeta. Teritoriji nose rijetke resurse, nove vojske i bonuse. Igrač napada jedan po jedan teritorij, a zatim je osvaja u realnom dijelu igre. Igraču su na pomoći i savjetnici koji mu daju svoje mišljenje o teritoriji koju želi osvojiti, te karte koje se dijele na plave koje se koriste u realnom djelu igre i crvene koje se korsite u djelu igre na poteze. Rijetki resursi koje sa sobom nose osvojene teritorije imaju trajnu vrijednost, dakle iskoristivi su u svakoj misiji koja za cilj ima pokoravanje neprijatelja. Vojske također imaju trajnu vrijednost. Međutim, danak u novcu vrijedi samo jednom, nakon osvojenja teritorije. Da bi osvojio teritorije odvojene morem igrač prvo mora osvojiti teritorije koje su povezane pomorskim putovima povezane s potonjim.

Mehanika realnog dijela igre sastoji se od dvije osnovne komponente grad, vojska, gospodarstvo i istraživanje. Grad je osnova za razvoj nacije u velikom broju misija. Igrač prvo razvija glavni grad, a zatim gradi druge gradove, najviše 9 gradova. Pored glavnog, poželjno i preporučljivo je razviti još dva grada. Novi gradovi mogu biti osnovani unutar nacionalne granice ili na teritoriji koja je morem odvojena od nacionalne, s tim da tada grad mora biti u blizini obale, a komunikacija je moguća samo izgradnjom luke.  gradu postoje četiri vrste građevina: gospodarske: farma, drvosječa, rudnik, naftna platforma, silos, pilana, topionica i rafinerija nafte civilne: grad, hram (crkva, džamija, stupa…), sveučilište i knjižnica (vojne: kasarna, konjušnica (kasnije: auto-tvornica), radionica (radi katapulte, topove, tenkove), toranj (kasnije bunker), osmatračnica (kasnije: raketni bacač), tvrđava (kasnije: dvorac, utvrda), nuklearni silos i luka

Rome Total War

Izdavač: Sega

Datum izlaska: 22. listopada 2004.

Žanr: RTS (Strategija u realnom vremenu) i TBS (Strategija na poteze)

Rome Total War strateška je video igra te je treća samostalna igra u seriji videoigara Total War. Glavna kampanja igre odvija se od 270. pr. Kr. do 14. g., prikazujući posljednja stoljeća republikanskog razdoblja i rana desetljeća imperijalnog razdoblja Rima. Igrač u početku preuzima kontrolu nad jednom od tri rimske obitelji, druge, ne-rimske frakcije mogu se otključati kasnije.

U početku igrač preuzima zapovjedništvo nad jednom od tri rimske obitelji tijekom kasnijih godina Rimske Republike: Julii, Brutii ili Scipii. Na kraju, igrač može igrati kao druge frakcije na svijetu osvajajući ih pojedinačno ili postižući ciljeve kampanje. Krajnji cilj kampanje je postati car osvajanjem pedeset provincija, uključujući i sam Rim, ali može se igrati “kratka igra” u kojoj igrač mora kontrolirati petnaest provincija i nadživjeti određenu frakciju ili frakcije.

Svaka frakcija započinje skupom članova obitelji. Glava obitelji je vođa frakcije; bilo koji muškarac stariji od 16 godina može se odrediti kao nasljednik trenutnog vođe. Muškarci stariji od 16 godina mogu upravljati naseljima i zapovijedati vojskom kao generali. Muški članovi obitelji mogu se dodati rođenjem između oženjenih članova obitelji, posvojenjem ili vjenčanjem s ženskim članom obitelji. Članovi obitelji na kraju umiru; prirodni uzroci, bitke, atentati, bolesti i prirodne katastrofe mogu uzrokovati smrt lika. Članovi obitelji mogu razviti karakterne crte iz životnih iskustava ili nasljedstva. Te osobine mogu imati pozitivne i negativne učinke na statistiku lika, što zauzvrat utječe na njihovu izvedbu na bojnom polju, koliko dobro upravljaju naseljima i koliko su uvjerljivi u pregovorima. Na statistiku članova obitelji mogu utjecati i članovi njihove osobne pratnje.

Kontrola nad teritorijom u igri predstavlja zauzimanje i zadržavanje većeg grada na tom teritoriju. Novi gradovi osvajaju se ili obukom vojnika u gradovima koji su već u vlasništvu, a zatim se pomoću tih vojnika opsjedaju neprijateljski gradovi ili podmićivanjem grada da pređe na drugu stranu. Osim što jednostavno šire svoju frakciju, gradovi mogu imati pozitivne ili negativne učinke na naciju. Na primjer, dobro vođeni gradovi mogu frakciji koja ih posjeduje pružiti vrijedan porezni prihod, ali loše vođeni gradovi mogu koštati igrača više novca za održavanje nego što zarađuju od poreza. Gradovi imaju razne građevine koje se mogu graditi ili nadograđivati, poput hramova, vodovoda i amfiteatara. Zgrade imaju različit učinak na grad; na primjer, akvadukti poboljšavaju javno zdravlje i smanjuju urbani bedak, što stanovnike grada pak čini sretnijima. Ako gradovi postanu previše nesretni, mogu se pobuniti i vratiti se frakciji koja ih je prethodno posjedovala ili postati dio generičke frakcije “pobunjenika”.

Uz kampanju usmjerenu na poteze, igra također sadrži 3D bitke u stvarnom vremenu. Bitke se mogu igrati kao dio veće kampanje, kao prilagođena bitka protiv računala, kao unaprijed postavljena “povijesna bitka” koja se temelji na stvarnom vojnom angažmanu ili kao bitka za više igrača protiv drugih igrača. Za razliku od kampanje koja sadrži zračnu kartu svijeta, bitke se odvijaju na pojedinačnim bojnim poljima.

Osim glavnog sadržaja igra ima još dva DLC-a pod nazivom „Barbarian Invasion“ i „Alexander“. DLC „Barbarian Invasion“ omogućuje igraču da preuzme kontrolu nad barbarskim narodima Europe i Bliskog Istoka tijekom razdoblja migracije. Također dodaje složeniji prikaz religije, s promjenama u državnoj religiji koje utječu na nemire i popularnost vladajuće obitelji. Kampanja se odvija od 363. godine do 476. godine. DLC „Alexander“  postavlja igrača u ulogu Aleksandra Velikog i ponavlja njegova osvajanja i bitke. Kampanja se odvija od 336. pr. Kr do 323. pr. Kr.

Rome Total War Barbarian Invasion

Izdavač: Sega.

Datum izlaska: 25. 9. 2005.

Žanr: RTS-Real-time strategy (strategija u stvarnom vremenu).

Rome Total War Barbarian Invasion predstavlja nastavak na originalnu igru koja je izdana godinu dana ranije pod nazivom Rome Total War. Igra je tematski smještena u razdoblje kasne antike i provale barbarskih plemena prema sve slabijem Zapadnom Rimskom Carstvu, te sukoba Istočnog Carstva sa Sasanidima. Ona se tematski nastavlja na prethodni naslov koji je obrađivao uspon Rimskog Carstva i njegova osvajanja. U igri su prikazana brojna barbarska plemena poput Huna, Franaka i Gota. U igri su prisutne tri religije: kršćanstvo, zoroastrizam i poganstvo, te je moguće stanovništvo prebaciti sa jedne religije na drugu.

Novost u odnosu na prethodni naslov, osim religije predstavlja i opcija pretvaranja barbarskog plemena u hordu koja ne zahtjeva uzdržavanje uobičajenim resursima, te se uzdržava pljačkom, dok je druga opcija da pleme osvoji neki grad i nastavi se razvijati na klasičan način prikupljanjem resursa.

Inače, kao i u prethodnom naslovu, igrač upravlja teritorijima iz makro perspektive, te određuje smjer razvoja svojih gradova brinući o vanjskoj i unutarnjoj politici te trgovini. Najvažniji aspekt igre je rat kojim igrač ima priliku upravljati na mikro razini, navodeći jedinice na bojnom polju. Igrač ima opciju prepuštanja ratovanja računalu koje će ishod bitke odrediti na osnovi brojnosti trupa te njihovoj kvaliteti i vodstvu. Osim ratovanja sa stranim zemljama, igrač mora suzbijati pobune u vlastitim redovima koje mogu izbiti zbog nezadovoljstva stanovništva, bilo da je riječ o ekonomiji ili religiji. Teritorij kojim igrač upravlja može se proširiti osvajanjem gradova vojnim putem, dok se s druge strane politikom, špijunažom i podmićivanjem može utjecati na ishod bitaka. Igrač mora brinuti o prihodima i rashodima gradova, te o zadovoljstvu puka. Da bi pojačao zadovoljstvo građana, igrač može u svakom gradu izgraditi nove akvedukte, amfiteatre i hramove. Korištenjem vladarskih obitelji i diplomata, te špijuna i generala igrač može potaknuti strane zemlje na sklapanje ugovora o trgovanju, nasljedstvu, stvaranju saveza ili vazalskog odnosa.

Igra je dobila pozitivne ocjene kritike i igrača, te je u SAD-u serijal prodan u više od 1.3 milijuna primjeraka do kraja 2006. godine.

Ryse: Son of Rome

Izdavač: Microsoft Games

Datum izlaska: 22. studenoga 2013

Žanr. Akcijska avantura

Igrač preuzima ulogu protagonista Mariusa Titusa, vojnika u rimskoj vojsci, koji se vraća kući tek na vrijeme da vidi kako su barbari iz Britanije zaklali cijelu njegovu obitelji. Kad otkrije da iza ubojstava ne stoji nitko drugi osim cara Nerona, kreće u osvetu. Igra je podijeljena u osam poglavlja i prikazuje vas kako se borite protiv kroz niz barbara, a kasnije kroz pretorijansku gardu.

Radnja igre smještena je u alternativnoj povijesti, ali po povijesnim događajima trebali bi biti između 61. – 60. g. u vrijeme vladavine cara Nerona. Većina radnje se događa u Britaniji gdje se odvijaju borbe protiv keltskih plemena. Igra sadrži brojne povijesne ličnosti s kojima se igrači mogu susresti poput Nerona, Budike, Komoda i Bazilija, Damokla, Owald od Nortumbrije, te također mitološka bića poput božice Akvile. Lokacije koje možemo posjetiti su sam Rim, kolosej u Rimu te Hadrijanov zid. Prikaz Rima i koloseja u igri su vjerno prikazani, bez nekih odstupanja od stvarnih prikaza. Rimske vojne odore slijede prihvaćenu tradiciju u pogledu boje i strukture, ali svaki je predmet ukrašen. Na legionarima se u oklopima nalaze zlatni rubovi, klinovi i drugi mali ukrasi. Odore višeg ranga to još više oduzimaju zlatnim oblogama i gravurama. Sukobi rimskih legija i barbara su napeti i realistični, taktike legija i oružja korištena su vjerno prikazani. 

Na primjer, igrači su opremljeni mačem koji se može koristiti za udaranje i ubijanje neprijatelja i štitom koji može upotrijebiti za odbijanje napada neprijatelja i razbijanje njihove obrane. Snagu svakog napada mogu odlučiti igrači. Pored borbe prsa o prsa, igra sadrži koplja koja služe kao oružje daljinskog dometa.

Sid Meier’s Civilization III

Izdavač: Infogrames.

Datum izlaska: 1. 11. 2001.

Žanr: Turn-based strategy (strategija na poteze).

Ova igra je treći nastavak u serijalu Civilization u kojem igrač dobiva priliku stvoriti vlastitu civilizaciju. Igra započinje u 4000. g. pr. Kr. u kojoj igrač postavlja temelje svoje civilizacije koja se razvija kroz stoljeća do suvremenog doba. Mapa u kojoj igrač gradi svoje gradove je podijeljena u rombove koji određuju opseg gradova i njihov minimalni razmak, dok je različit reljef tih prostora preduvjet na kojem počiva ekonomija. Različiti krajevi nude različite resurse koje igrač koristi kako bi gradio gradove i širio svoje carstvo. Igrač mora proizvoditi hranu za stanovništvo, te razne zgrade koje omogućuju razvoj trgovine, tehnologije i kulture. On također dobiva na izbor ulagati u luksuz stanovništva, tehnološki napredak ili rezerve novca, ovisno o željama i situaciji u carstvu. Zanimljiva su i svjetska čuda koja se mogu graditi u gradovima. Ona predstavljaju velik korak u napretku grada i ovisno o razdoblju mogu biti izgrađena samo pojedina čuda poput: Wall Streeta ili Zabranjenog grada. Ulaganje u znanstveni razvoj otvara nove mogućnosti gradnje zgrada i jedinica za igrača, čime se ostvaruje premoć u igri. Kao i u nekim drugim igrama poput Rise of Nations iz 2004., ova igra nudi opciju napredovanja civilizacije kroz vrijeme, što je moguće nakon investiranja znatnih resursa u znanstveni i ekonomski razvoj. Tako su u igri ponuđene faze razvoja: Ancient Age, Middle Ages, Industrial Age, and Modern Age. Svaki grad u sebi sadrži populaciju koju stvara igrač, a podijeljena je u sektore; znanstvenika radnika, umjetnika, zabavljača i poreznika, dok su u kasnijim ekspanzijama dodani inženjeri i snage reda.

Vojne jedinice su naravno različite ovisno o civilizaciji i razdoblju u kojem igrač igra. Stanovništvo osim resursa i indeksa sreće također ima osjećaj pripadnosti narodu i kulturni identitet kojeg projiciraju građani i gradovi kojima upravlja igrač. Svi ti faktori mogu utjecati na priklanjanje drugih zajednica igraču ili na njihovo odmetanje od njega. Igrač može pobijediti u igri na razne načine; od ratovanja do znanstvenog napretka, dok je konačni vremenski rub igre godina 2050. u kojoj se završava igra ukoliko nije prije dovršena.

Kasnije su izašle i ekspanzije Play the World iz 2002. i Conquests iz 2003. godine. U njima je dana mogućnost igre s drugim igračima na mreži i dodani su novi sadržaji u originalnu igru.

Igra je dobila odlične ocjene kritičara a u SAD-u je prodana u preko 500 000 primjeraka, što je rezultiralo zaradom od preko 21 milijun dolara do 2006. godine.

Smite

Proizvođač: Titan Forge Games

Izdavač: Hi-Rez Studios

Datum izlaska: 25. ožujak 2014.

Žanr: MOBA

            Smite je besplatna online igra u kojoj igrači preuzimaju ulogu božanstava iz kineskog, grčkog, egipatskog, indijskog, japanskog, mayanskog, nordijskog i rimskog panteona. Koristi perspektivu trećeg lica što igrače smješta izravno u akciju. Kao i u ostalim igrama ovoga žanra, timski je rad neophodan. Suigrači ne mogu odabrati iste likove, ali mogu izabrati bogove iz istoga panteona. Drugim riječima, dva Aresa ne mogu biti u istom timu, ali Ares može surađivati s Posejdonom. U stvari, većina bogova iz istoga panteona iznimno dobro surađuju u borbama. Gledajući dostupne modove unutar igre, conquest je klasični mod s tri staze i džunglom. Džungla je područje na karti s ograničenom vidljivošću i u kojoj se nalaze kampovi na kojima igrači stječu dodatno iskustvo i zlato. Svaka staza ima dva tornja i feniks koji štite Titana. Igra se pet protiv pet, a cilj je vrlo jednostavan: uništiti protivničkog Titana. Od ostalih modova, vrijedi izdvojiti Arenu, Joust, i Assault koji su savršeni za početnike da nauče osnovne mehanike igre. U Smite-u postoji pet različitih klasa: ubojice, čuvari, lovci, čarobnjaci i ratnici. Čuvari, poput Ymira i Atene, najčešće započinju borbe i primaju štetu kako bi zaštitili svoju ekipu. S druge strane, ubojice i lovci znatno su krhkiji, ali su iznimno mobilni te nanose veliku štetu protivnicima. Svaki bog, polubog ili mitološki lik ima svoju posebnu moć koja ga izdvaja od ostalih, stoga je potrebno da igrači dobro nauče jedinstvene prednosti svoga boga.

            U Smite-u trenutno postoji 112 bogova, polubogova i mitskih bića. Velika je većina njih bazirana na staroj mitologiji i narodnim pričama. Uz svakog se od njih nalazi kratak opis koji nam daje dobru povijesnu pozadinu. Pojedini su bogovi dosta dobro prikazani. Primjerice, grčki bog rata Ares volio je borbu i nasilje, a to se vidi i u samoj igri. Ipak, veći dio bogova ne prati u potpunosti mitologiju i povijesne činjenice. Jedna od Anubisovih (egipatski bog smrti) moći je najezda skakavaca, a nigdje nije zabilježen podatak da je on imao takvu sposobnost. Nadalje, Had, grčki bog podzemlja, nimalo ne slijedi mitologiju jer je u igri prikazan kao nekakva utvara, a trebao bi više sličiti običnom čovjeku. Zaključno, Smite ne prati mitologiju u potpunosti te nastoji prikazati bogove na suvremeni način.

Total War: Rome II

Izdavač: Sega

Datum izlaska: 3. 9. 2013.

Žanr: RTS-Real-time strategy (strategija u stvarnom vremenu)

Ova strateška igra smješta igrača u svijet Mediterana, Europe i Bliskog istoka antičkoga doba, pri čemu središnja kampanja igre ima raspon od 272. g. pr. Kr. do 1. stoljeća. Kao i ostale igre ovoga žanra, Total War: Rome II se temelji se na upravljanju teritorijem, skupljanjem resursa i stvaranjem vojske kojom se osvaja druga područja i podčinjava neprijatelje. Za razliku od drugih naslova, Total War stavlja naglasak na upravljanje vojnim jedinicama u bitkama i na vođenje politike i ekonomije iz makro perspektive, pri čemu je ovaj konkretni naslov proširio opcije igrača u vođenju vanjske politike. Za razliku od originalne verzije igre iz 2004. godine (Total War: Rome) ova je proširila povijesni element igre uvevši pored Rima brojne manje države i plemena u priču, pretvorivši ih u važan element igre. Tako je u igri prisutno 117 država, gradova i plemena kojima igrač može upravljati, a koja su na početku igre podijeljena u desetak kulturnih skupina (od kojih je dio dostupan samo u plaćenim nadogradnjama na originalnu igru – DLC): „Italian Civilizations, Phoenician Civilizations, Balkan Tribes, Gallic Tribes, Successor Kingdoms, Desert Kingdoms, Greek States, Italic Tribes, Iberian Tribes, Nomadic Tribes, Eastern Empires, Black Sea Colonies, Britannic Tribes, Germanic Tribes“.

Osim složene unutarnje i vanjske politike kojom igrač mora upravljati, glavni element igre predstavlja upravljanje vojnim jedinicama. Igrač ovisno o situaciji može voditi opsade gradova, pomorske bitke, bitke za manja urbana mjesta ili bitke na otvorenome polju. Bitke su spektakularne i uključuju velik broj vojnika koji se u isto vrijeme nalaze na bojnom polju, što rezultira većom hardverskom zahtjevnošću igre. Igrač ima na raspolaganju 500 različitih vojnih jedinica koje se pojavljuju u igri ovisno o civilizacijama i plemenima koja su uključena u sukobe. U igri su prisutne pomorske bitke i antičko brodovlje, razni ratni strojevi i oružje sukladno antičkom razdoblju.

Mapa igre obuhvaća većinu poznatoga svijeta antike iz perspektive Rima, pa tako seže od Baktrije na istoku do zapadne obale Hispanije, te od Škotske na sjeveru do Libije na jugu. Ukupno sadrži 57 provincija od kojih je svaku moguće osvojiti, ali i upravljati, brinući pri tom o zadovoljstvu stanovništva i složenim političkim odnosima koji mogu rezultirati pobunom stanovništva.

Ova je igra dobila pozitivne ocjene igrača i kritičara uz iznimku prvih dana izlaska igre u kojoj su još postojali pojedini problemi sa stabilnošću i logikom rada umjetne inteligencije koja je vodila politiku zemalja u igri kojima je upravljalo računalo.

Nakon izdanja igre periodički su izlazili i paketi nadogradnje igre sa novim sadržajima koji su prethodno spomenuti: Caesar in Gaul, Hannibal at the Gates, Imperator Augustus, Wrath of Sparta, Empire Divided, Rise of the Republic, te drugi paketi sa nadogradnjama efekata i alata.

Ovaj je naslov bio komercijalno najuspješniji i najprodavaniji u seriji igara Total War, ostvarivši prodaju od 1.3 milijuna primjeraka do sredine 2014. godine.

Total War Saga: Troy

Izdavač: Sega

Datum izlaska: 13. kolovoza 2020.

Žanr: RTS (Strategija u realnom vremenu) i TBS (Strategija na poteze)

Total War Saga: Troy strateška je video igra te je druga samostalna igra u seriji Total War Saga.

Igra je smještena u brončano doba, za vrijeme Trojanskog rata, iako njezin opseg obuhvaća i okolnu egejsku civilizaciju. Borbe u stvarnom vremenu odvijaju se u velikim pješčanicima, a igrači mogu zapovijedati pješaštvom, herojskim jedinicama  kao i mističnim zvijerima dok se bore protivničkim snagama. Borba između junaka provedena je u Troji, gdje će obližnja postrojba dobiti mjesta za dva borbena junaka, stvarajući kružno područje bitke i sprječavajući druge jedinice da interveniraju. Neki junaci imaju aktivnu borbenu sposobnost nazvanu božanski izazov, koja podsmjehuje suprotstavljene likove u borbu jedan na jedan. U igru je uključeno osam junaka, poput grčkog prvaka Ahila i princa od Troje Hektora. Ostali heroji prisutni u igri su: Eneja, Agamemnom, Menelaj, Odisej, Paris, Sarpedon te predvode određene frakcije u igri. Frakcije koje su dostupne za igrati su: Dardanija, Itaka, Likija, Mikena, Pitija, Sparta, Troja i Amazonke.

Mehanika trojanskog konja igra glavnu ulogu u kampanji, pojavljujući se u kampanji u određenim trenucima i pružajući značajne bonuse igračima ako se na nju djeluje dovoljno brzo. Sustav diplomacije u Troji nadovezuje se na ono što je prikazano u Total War: Three Kingdoms, omogućujući vam da utječete na saveznike, sazivate rat protiv svojih  neprijatelja, omogućavajući igraču da promijeni čitav tijek trojanskog rata.

Grčki bogovi predstavljeni u igri mogu utjecati na igru na slične načine kao i njihovi kolege iz Ilijade, svojim utjecajem koji obuhvaća cijele frakcije, umjesto da izravno intervenira na bojnom polju. Sticanje naklonosti kod različitih bogova zahtijeva od igrača da ulažu vrijeme ili žrtvuju resurse, ali također pruža razne pogodnosti kako igra odmiče.

Igra uvodi novu ekonomiju višestrukih resursa koja odražava napredak pre-monetarne ekonomije iz brončanog doba. Pet različitih resursa su hrana, drvo, kamen, bronca i zlato, koji se mogu pronaći u različitim regijama s različitim stupnjevima dostupnosti.

Hrana i drvo koriste se za regrutiranje jedinica u ranoj fazi igre i izgradnju jednostavnih zgrada, dok će za velike građevine biti potreban kamen, a za jedinice višeg stupnja bronca. Zlato je vitalno za trgovinu zbog svoje univerzalne rijetkosti.

Osim glavnog sadržaja igra sadrži pet nastavaka („Blood and Glory“, „Amazon Hero Pack“, „Artemis Religion Pack“, „Acheans Hero Pack“ te „Hephaestos Religion Pack“). „Blood and Glory“ dodaje velike krvave efekte da igrači dožive rat što brutalnijim. „Amazon Hero Pack“ dodaje dvije nove frakcije, nove epske junakinje Hipolitu i Pentezilej, te vojne jedinice samo za žene. „Artemis Religion Pack“ dodaje božicu Artemidu te poboljšanu vjersku mehaniku. „Acheans Hero Pack“ dodaje nove epske junake Ajaksa i Diomeda, a „Hephaestos Religion Pack“ boga Hefesta.

World of Warcraft

Izdavač: Blizzard Entertainment

Datum izlaska: 23.11.2004.

Žanr: MMORPG (eng. massively multiplayer online role-playing game)

Od svog izlaska 2004. godine Blizzard je zaradio više od 10 milijardi dolara, čime je ostvaren jedan od najvećih komercijalnih uspjeha u industriji računalnih igara. Igra je također dobivala vrlo pozitivne ocjene igrača i kritičara te brojne nagrade.

World of Warcraft je računalna igra koja igraču omogućuje da se stavi u ulogu svoga avatara, lika kojeg je na početku igre kreirao po vlastitoj želji, te da se poveže sa drugim igračima na mreži s kojima može zajednički istraživati veliki svijet zvan Azeroth. Tematski se igra nadovezuje na prethodne naslove izdavačke kuće Blizzard Entertainment koji su se također nazivali Warcraft no nisu imali online komponentu u sebi, te nisu bili igre uloga već strategije u realnom vremenu. Priča je u svim naslovima naravno temeljena na fikciji, no, kao takva se dijelom za inspiraciju poslužila povijesnom baštinom raznih svjetskih kultura. Tako su u igri igraču dostupne različite rase prilikom izrade lika, od kojih svaka ima svoju kulturu, tradiciju i arhitekturu koja podsjeća na određenu povijesnu civilizaciju. Primjerice, izborom rase Taurena igrač postaje bikoliki stvor koji obitava u stepskim krajevima nalik na one na Srednjem zapadu SAD-a, dok je sama kultura i arhitektura tog imaginarnog kraja temeljena na kulturi američkih Indijanaca. Takve uzorke možemo pronaći na brojnim drugim mjestima u igri: od raznih toponima, kulturnih motiva i folklora do mitologije i religije. Primjerice, Horda kao savez baštini hijerarhiju rimske vojske (njezine titule), stvorenja koja igrač susreće inspirirana su mitološkom tradicijom Germana (prisutnost Valkyra i opći ambijent regije Northrend, zbivanja u Ulduaru koji donosi susret sa germanskim bogovima Freyom, Hodirom, Torinom, Mimirom), sa tradicijom drevnog Egipta (zona Uldum je živi prikaz drevnog Egipta, njegove kulture i arhitekture, s kojom nas u igri upoznaje Harrison Jones-lik inspiriran osobom Indiane Jonesa, te nas vodi u otkrivanje faraonskih grobnica iz drevne prošlosti. Uz nju je zona Silithus koja je inspirirana pričom o skarabejima, kraljem škorpionom, te tradicijama vezanima za boga Anubisa), sa grčkom tradicijom (iz grčke mitologije su preuzeti titani dok je dio svijeta inspiriran grčkom klasičnom arhitekturom; stari svijet Night Elfova u zonama Azshra i Ferales u kojima su prisutni mitološki satiri, nage i kentauri), sa nordijskom tradicijom (prikaz drveta života Yggdrasila) i sa raznim plemenskim tradicijama starog svijeta (prisutnost druida iz keltske tradicije, te brojni element kultova otočkih naroda Pacifika u kulturi Trollova). Temeljna priča naslova iz 2004. godine je sukob dvaju saveza; Horde i Alijanse koji se bore za prevlast u Azerothu. Igrač je izborom rase automatski izabirao i odgovarajući savez kojem je rasa pripadala. Primjerice, izborom Orca, Taurena ili Undeada igrač stupa u Hordu, dok izborom Humana, Night Elfa ili Dwarfa igrač postaje dio Alijanse, sve u skladu sa originalnom pričom Warcraft serijala.

Igrač je za igranje morao kupiti igru i plaćati mjesečnu pretplatu kako bi se mogao priključiti na servere za mrežnu igru, što vrijedi i danas. U međuvremenu je izašlo osam ekspanzija na originalnu igru, od kojih je svaka donijela novosti u igri i priči (The Burning Crusade, Wrath of the Lich King, Cataclysm, Mists of Pandaria, Warlords of Draenor, Legion, Battle for Azeroth, i Shadowlands).

Temeljni princip igre je igranje uloge svoga avatara koji obavljanjem zadataka i suradnjom sa igračima napreduje skupljajući „experience“ bodove, čime dobiva nove „levele“ i pripadajuće benefite. Kroz igru se igrač upoznaje se pričom pojedinog kraja, grada, rase i saveza za kojeg ratuje. Svoje moći i način borbe igrač je određuje izborom klase (primjerice paladin) i izborom talenata koje je dobivao na svakom novom „levelu“. Sukobi sa drugim savezom izvodili su se na razne načine, od kojih je najpopularniji bio „Battleground“ ograničeni prostor bojnog polja u kojem se igrači suprotnih saveza nadmeću u moći i timskome radu. Igrač u svome napredovanju otkriva nepregledna prostranstva Azerotha u kojima upoznaje mnoge računalno generirane likove pomoću kojih upoznaje priču i rješava zadatke, dok u isto vrijeme upoznaje brojne igrače s kojima može surađivati u rješavanju zadataka, uništavanju divovskih neprijatelja u podzemnim svjetovima „Dungeons“, te se sa njima mogao udružiti u gilde, privremene „party“ grupe ili „raid“ grupe koje su služile za uništavanje najjačih čudovišta u igri. Taj element igre, uz originalnu priču, uzrokovao je globalnu popularnost igre koja je u najboljim danima brojala preko deset milijuna aktivnih igrača (2009. godine za vrijeme ekspanzije Wrath of the Lich King). Igra je stvorila zajednicu vjernih ljubitelja širom svijeta koji su se družili u imaginarnom svijetu World of Warcraft-a.

Dario Kišek, Damjan Pezelj i Damir Jurkić

O autoru

Rođen sam u Zagrebu 1971. Diplomirao (1997.) i magistrirao (2001.) sam na Odsjeku za povijest Filozofskog fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Doktorirao sam na Odsjeku za informacijske znanosti Filozofskog fakulteta u Zagrebu interdisciplinarnim doktorskim radom s područja povijesti, arheologije i muzelogije - „Model računalne obrade i prezentacije staroegipatskih predmeta u muzejskim zbirkama u Hrvatskoj“ (2006.). Od 2005. do 2009. godine studirao sam egiptologiju na Sveučilištu u Manchesteru. Od lipnja 2000. do travnja 2011. radio sam na Odsjeku za povijest Filozofskog fakulteta u Zagrebu gdje sam od siječnja 2002. do listopada 2006. bio voditelj Kompjutorskog laboratorija. Od travnja 2011. radim na Odsjeku za povijest Fakulteta hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu u znanstveno-nastavnom zvanju docenta (2011. - 2020) i izvanrednog profesora (2020. - ). Inicijator sam i voditelj međunarodnog projekta Croato-Aegyptiaca Electronica od 2002. godine. Sudionik sam brojnih domaćih i međunarodnih znanstvenih skupova s područja povijesti, egiptologije, muzeologije i primjene IT-a u povijesnim znanostima. Godine 2004. bio sam nominiran za godišnju državnu nagradu za popularizaciju znanosti za projekt Croato-Aegyptica Electronica. Stručno se bavim poviješću starog Egipta, starom poviješću, muzeologijom, primjenama informacijskih tehnologija u povijesnim istraživanjima i nastavi povijesti, metodologijom povijesnih znanosti i poviješću Sjedinjenih Američkih Država do 20. stoljeća. Od početak 1993. do danas objavio sam preko 300 znanstvenih i stručnih radova s područja povijesnih i informacijskih znanosti, veći broj udžbenika i priručnika za osnovnu školu, gimnaziju i sveučilište, znanstvene knjige Egipat u Hrvatskoj: egipatske starine u hrvatskoj znanosti i kulturi (Zagreb: Barbat, 2003.), Staroegipatska civilizacija sv. 1: Povijest i kultura starog Egipta (Zagreb: Hrvatski studiji, 2016.), Staroegipatska civilizacija sv. 2: Uvod u egiptološke studije (Zagreb: Hrvatski studiji, 2017.), Egipatsko blago u Osijeku – hrvatska fascinacija starim Egiptom (Osijek: Arheološki muzej, 2019. s Marinom Kovač), Egypt in Croatia (Oxford: Archaeopress, 2019., s još sedam kolegica) i Egipat u Hrvatskoj: hrvatska fascinacija staroegipatskom kulturom (Zagreb: Fakultet hrvatskih studija, 2020.). Urednik sam knjiga „The research of the history and culture of the Ancient Near East in Croatia” (Saarbrücken: Lambert Academic Publishing, 2014.), „A History of Research into Ancient Egyptian Culture Conducted in Southeast Europe” (Oxford: Archaeopress, 2015.), Egypt 2015: Perpectives of research – Proceedings of the Seventh European Conference of Egyptologists (2nd-7th June 2015, Zagreb – Croatia) (Oxford: Archaeopress, 2017.) i Slavne žene stare povijesti: životi žena u društvima starog svijeta (Zagreb: Meridijani-Hrvatski studiji, 2018.). Bio sam glavni sam urednik web portala Croato-Aegyptica Electronica [www.croato-aegyptica.hr; 2004.-2014.], a trenutno sam urednik online povijesnog časopisa Stara povijest [www.starapovijest.eu]. Također sam osmislio web stranica Odsjeka za povijest Filozofskog fakulteta u Zagrebu te Odsjeka za povijest Hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu.