Jedan od ljepših hramova u starom vijeku svakako je bio hram u Efezu u Maloj Aziji kojeg je, oko 550. g. pr. Kr., dao sagraditi bogati kralj Lidije Krez. No 356. g. pr. Kr. neki je luđak spalio hram. Na njegovom je mjestu podignut hram božice Artemide koji je kasnije postao jedno od sedam svjetskih čuda. Pored ostalih umjetnika na njemu je radio i poznati kipar Skopa. Hram je bio veličanstven zbog izvanredne izvedbe i svoje veličine od oko 110x 55 metara. Sastojao se od čak 127 stupova visokih 18 metara. Na njihovim su donjim dijelovima bili reljefi s likovima u prirodnoj veličini obojeni žarkim bojama. Na vrhu stupova su bili kapiteli isklesani u jonskom stilu. Krov hrama bio je napravljen od crjepova od terakote.

U velikoj unutrašnjoj prostoriji se nalazio ogroman kip božice Artemide (moguće da je bio čak 15 metara visok). U Efezu je Artemida bila štovana kao božica divljih zvijeri. Za vrijeme kad je Efez bio najbogatiji grad u Maloj Aziji, hram se koristio i kao banka kojom je upravljao vrhovni svećenik, jer se pretpostavljalo da nitko neće usuditi krasti sa svetog mjesta. Zanimljivo je da su mnogi bjegunci tražili da se sklone u hramu znajući da će tako biti zaštićeni od uhićenja ili progona.

Nakon što su ga uništili Goti 262. g. hram više nikada nije obnovljen. Od samoga hrama je ostalo malo sačuvano. U Britanskom muzeju se čuvaju ostatci hrama, osobito mnogobrojni dijelovi izrezbarenih stupova koji su otkriveni tijekom iskapanja. Izgled čuvenog kipa Artemide poznat je zahvaljujući sačuvanim kopijama. Originalni Artemidin kip bio je napravljen od zlata, ebanovine, srebra i crnog kamenja. Artemida je bila prikazana u stajaćem položaju, s dlanovima okrenutima prema van.

Njezine noge i bokovi bili su prekriveni odjećom s reljefima životinja i pčela dok je na površini tijela bilo mnogo dojki koje su označavale plodnost. Glava joj je bila ukrašena nakitom za glavu i kosu. Tijekom velikih svečanosti koje su se u Efezu održavale u čast Artemide, njezin je kip u povorci iznesen iz hrama sve do kazališta kako bi mogla gledati igre koje su se održavale u njezinu čast. Njezini štovatelji su joj donosili bogate darove poput dragocjenih metala, dragulja, tkanina i reljefa.